U jesenjoj seobi nad Učkom ove godine 33 vrste ptica

U jesenjoj seobi nad Učkom ove godine 33 vrste ptica U jesenjoj seobi nad Učkom ove godine 33 vrste ptica
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka

Prstenovanje crvendaća - jedne od načešćih ptica u kampu (Foto: Andrea Stojaković/PP Učka)

Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s ornitolozima udruge BIOM već tradicionalno organizira ornitološki kamp na Učki. Ovogodišnjim praćenjem jesenje migracije ptica kod lokve Rovozna prstenovali su 33 vrste.

Na južnom dijelu učke ornitolozi iz udruge BIOM prate jesensku seobu ptica i prstenuju ih u okviru istraživanja migracije ptica preko područja Parka. Ornitološke mreže postavljene su u makiji uz rub najveće bare u Parku prirode Učka jer je Rovozna mjesto na kojem ptice rado zastaju tijekom migracija. Ornitolozi bilježe različite podatke, primjerice za svaku ulovljenu pticu se bilježi vrsta, dob, težina i širina krila. 

Kamp Rovozna jedini je ornitološki kamp u Hrvatskoj u kojem se ptice ničim ne mame u mreže, dakle bilježi se isključivo ono što samo doleti. Rekordna je bila 2011. s tri tisuće prstenovanih primjeraka. 

Tijekom ovogodišnjeg kampa prstenovali su 734 ptice, odnosno 33 različite vrste. Ove godine su prvi put zabilježena dva šarena kulika. Riječ je o gnjezdarici dalekog sjevera Europe, Azije, Škotske i ponekih alpskih visoravni. Ovdje je zabilježena tijekom seobe prema zimovalištima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Broj prstenovanih ptica u skladu je s višegodišnjim prosjekom, a najviše je, uobičajeno, bilo crvendaća i crnokapih grmuša. Od zanimljivih ulova vrijedi spomenuti zelenu žunu koja je tijekom dosadašnjih jedanaest godina uhvaćena svega nekoliko puta. Među redovitim, ali malobrojnim vrstama je kobac, ptica grabljivica koja naleti skoro svake godine. U preletu se redovito nad Učkom mogu vidjeti bjeloglavi supovi, gavrani i škanjci, a nešto je rjeđi posjetitelj orao zmijar.

Kamp traje do nedjelje 4. listopada, a rado primaju i goste. Danas su im, u redovitom posjetu, bili osnovnošklci područnih škola Liburnije. Što o ovogodišnjem prstenovanju govori ornitolog Sven Kapelj te kako je druženje s ornitolozima i pticama doživio Marko Vunić iz PŠ Eugena Kumičića iz Mošćeničke Drage zabilježila je Marijana Smokvina:

Komentari