U Kastvu otvaranje odjela Glazbene škole, domovi za starije bez dugova

U Kastvu otvaranje odjela Glazbene škole, domovi za starije bez dugova

Uskoro i ploča s natpisom Područni odjel Kastav (Foto: PGŽ)

Iz Primorsko-goranske županije dobre vijesti za djecu i starce: otvara se glazbeni odjel u školi u Kastvu, a u županijskim domovima za starije osobe je podignut standard i više nema četverokrevetnih soba.

PGŽ je izdvojila dodatnih 335.000 kuna za izradu dokumentacije i kupnju opreme za Vatrogasni centar Šapjane, te raspodijelila 1.100.000 kuna na pripremu lokalnih projekata za kandidaturu za EU fondove. Najveći projekt je gradnja sportskog igrališta u Matuljima, rekao je župan Zlatko Komadina i upozorio da će pomoć iz županijskog proračuna iduće godine biti znatno tanja. 

Od 1. prosinca u Kastvu će biti otvoren odjel Glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov", pa će nakon krčke i djeca Kastavštine moći pohađati glazbenu školu u svom kraju. Novosti su i da će u Čabar, nakon Vrbovskog, stići novi školski kombi, nastavlja se dogradnja škola u Čavlima, Matuljima i u Puntu, a stigla je i suglasnost za izdvajanje škole u Malinskoj u samostalnu školu.

Županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin istaknula je da su početkom jeseni završeni svi radovi na školama te je podsjetila da je u ovoj godini PGŽ u 20 osnovnih škola uložila 1.800.000 kuna, a u radove na 24 srednje škole i tri učenička doma 2.800.000 kuna.

Vijest je i da su županijski domovi za starije osobe od ove jeseni samoodrživi. Uz korekciju cijena, izmijenjen je i raspored decentraliziranih sredstava, a u edukaciju kadra u Volosku, na Kantridi, u Krku i Velom Lošinju uloženo je 96.000 kuna, uz vidljiv pomak u kvaliteti. Pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač sa zadovoljstvom ističe da su uslugu u domovima korisnici i članovi njihovih obitelji ocijenili s visokih 4,7. Dodaje da su među prvima u Hrvatskoj licencirali sva četiri doma.

Sve više je korisnika izvaninstitucionalne skrbi, u koju je, primjerice u Gorskom kotaru, tijekom protekle dvije godine uloženo 600.000 kuna. Pomoć u kući koriste 463 starija Gorana. Županija je izdvojila i 60.000 kuna za zapošljavanje dvadeset osoba sa Zavoda za zapošljavanje, educirani su za rad u pet stanova za smještaj zajednica osoba s invaliditetom.

U isto vrijeme su liste čekanja za domove prepolovljene, prije dvije godine na smještaj u dom čekalo je 2.500 ljudi, a sada je na čekanju 1.160 ljudi. No, žurni smještaj se, u slučaju potrebe, rješava za 48 sati, rekla je Marač. Poslušajte izjave:

Komentari