U Krčkom kalendaru o slici ukradenoj i sretno vraćenoj

U Krčkom kalendaru o slici ukradenoj i sretno vraćenoj

Igor Žic i Krčki kalendar (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Izašao je novi broj Krčkog kalendara, uz ''Jurinu i Franinu'' te Sušačku reviju najznačaajniji časopis koji se bavi lokalnom poviješću. Top tema ovog izdanja je tekst Igora Žica o prvoj umjetnini objavljenoj na internetskoj stranici umjetnina ukradenih u Hrvatskoj.

Krčki kalendar s prekidima izlazi od 1938. godine, a u svakom broju uz godišnji pregled događanja na Krku, katolički kalendar, mjesečeve mijene i slične sadržaje, u šest poglavlja donosi vrijedne tekstove 15 autora, ističu njegovi izdavači, Novinsko-nakladnička kuća Glosa iz Rijeke.

Krčki kalendar za 2015. može se nabaviti u Krku: agencija Aurea International, Vršanska 26L ili Biskupija Krk - knjižara Sveti Kvirin, Biskupa Mahnića 14 te u Rijeci, u knjižarama: Školska knjiga, VBZ i Adamić na Korzu.

U novom broju Krčkoga kalendara kao top tema najavljen je tekst Igora Žica koji govori o slikaru Varotariju, autoru slike ''Bogorodica s djetetom'', prvoj umjetnini u povijesti koja je bila objavljena na internetskoj stranici umjetnina ukradenih u Hrvatskoj. Tada se još nije znalo tko je autor, a spekuliralo se da je riječ o Ticijanu te basnoslovnoj vrijednosti djela.

Ukradena je 1993., dok je bila na restauraciji u Splitu, a pronađena ove godine u jednoj od brojnih hrvatskih afera prilikom pretrage ''brloga'' u kojem je uhićeni držao skupocjene umjetnine i lovačke trofeje. Nakon ponovne restauracije, slika je vraćena u samostan krčkih benediktinki gdje ju je razgledao i o njoj napisao tekst Igor Žic. Sa Žicom razgovara Lea Domijan Fišter:

 

Igor Žic o "Bogorodici s djetetom", pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari