U opatijskom Šporeru otvorena izložba Luke Aničića "Umjesto ekrana"

U opatijskom Šporeru otvorena izložba Luke Aničića "Umjesto ekrana" U opatijskom Šporeru otvorena izložba Luke Aničića "Umjesto ekrana"
Foto: Kristina Barišić Foto: Kristina Barišić
Umjetnik Luka Aničić (Foto: Kristina Barišić) Umjetnik Luka Aničić (Foto: Kristina Barišić)

Foto: Kristina Barišić

U subotu 16. listopada u opatijskom Šporeru održano je otvorenje izložbe "Umjesto ekrana" Luke Aničića. Prva je ovo izložba talentiranog Riječanina čije apstrakcije nude svojevrsno utočište i predah za mozak. Ulaz na izložbu je besplatan.

Prema Aničićevim riječima, njegova izložba protuotrov je današnjoj izolaciji pojedinca i odumiranju zajednice.

Izložene kompozicije većinom su akrili na platnu, a iako se radi o naizgled tradicionalnoj slikarskoj tehnici, radovi su nastali korištenjem nesvakidašnjih alata, predmeta iz svakodnevne upotrebe te raznih željeznih ostataka, špatula, gletera i zidarskih žlica, ali i oksidnih pigmenata u prahu, tempera, boje.

Djela su, kako naglašava sam autor, proizvod meditativnog procesa kojim se odmiče od materijalnog, pa time i figurativnog i ulazi u svoj jedinstveni svijet geometrijskih formi osobita kolorita koji promatrača navode na bijeg od "ekrana" i vode ga na neko drukčije mjesto. U tome svoju ulogu ima i glazba dvojca JMZM, koja je pratila i upotpunila izložbu.

Na subotnjem su otvorenju, uz samog Aničića, okupljene pozdravili i umjetnička producentica iz udruge Komitet Barbara Babačić, u ime Grada Opatije i domaćina - ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, zatim autorica teksta kataloga izložbe Franka Toljanić i kustosica izložbe Iva Kelentrić. Druženje je nastavljeno na terasi Šporera uz glazbu DJ-a Objekts Objekts.

Izložba "Umjesto ekrana", koju organizira udruga Komitet, ostat će otvorena do 8. studenoga. Radno vrijeme Umjetničkog paviljona Juraj Šporer je od utorka do petka od 14 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 11 do 19 sati. Umjetnički paviljon ponedjeljkom je zatvoren.

Komentari