U povodu 50 godina rada Yasna Skorup Krneta otvara vrata svog ateljea

U povodu 50 godina rada Yasna Skorup Krneta otvara vrata svog ateljea

Yasna Skorup Krneta (Foto: HRT)

Ima li ljepše izložbe od one gdje ti je sam autor stručno vodstvo? Upravo to posjetiteljima svog ateljea omogućuje svestrana umjetnica Yasna Skorup Krneta i to do 1. srpnja. Atelje se nalazi na opatijskoj Novoj cesti br. 218.

Retrospektivna izložba Yasninih radova u prekrasnom vrtu u kojem ćete doista uživati u sinergiji prirode i umjetnosti jer uz slikanje Yasna se može pohvaliti brojnim ambijentalnim instalacijama. Spomenut ćemo onu u Kastvu, nazvanu "U naručju majke Kastva" te onu u opatijskom hotelu Miramare, posvećenu secesiji.

"Otvorila sam vrata svog ateljea u povodu 70. rođendana i 50. godišnjice karijere jer nikad više neću imati 70, pa sam to htjela obilježiti. Doduše, radova se nakupilo i više od 50 jer sam rano počela, u svakom slučaju u pola stoljeća nakupilo se radova koje moji gosti mogu vidjeti", kaže Yasna.

Na pitanje ima li najdraži rad i je li on u ateljeu odgovara da je teško to reći te da su svi radovi njezina djeca.
"Ipak, nekako mi je srcu prirastao ciklu "Istra magica" jer sam deset godina imala atelje u Istri koja je predivna. Ja znam reći da se tamo i korijenje pretvara u začinsko bilje. Ponosna sam i na svoju ideju "Sto lica kravata" ili "Stolica kravata" iz 2014., kad sam napravila 17 metara dugu kravatu koja je visjela s pulske Arene i brojne stolice u obliku kravate koje bi trebale krasiti urede naših uspješnih ljudi jer premalo promoviramo činjenicu da je kravata naš autohtoni proizvod. Napravila sam i suvenir kravate od drva koje su sklopive i koje se, posebno ljeti, mogu nositi na golo tijelo. Jedna takva visjela je s vrata Zijaha Sokolovića, a dvometarski portret je krasio izlog jednog splitskog dućana i postala je pravi hit među turistima koji su mislili da je riječ o novom modnom kriku", priča nam Yasna.

"Žao mi je što nismo opskrbili tom kravatom i hrvatske navijače u Rusiji. To bi bila promocija", zaključuje neumorna Yasna i napominje da je vrtni atelje otvoren svakog dana osim utorka i srijede od 10-12 i od 17-21. A dogodine možda napravi Noći otvorenih vrata jer su dani užasno vrući. U svakom slučaju, ako netko želi stručno vodstvo, može nazvati Yasnu i najaviti se na broj 098/260134. Poslušajte razgovor:

Yasna Skorup Krneta povodom 50 godina umjetničkog rada, pripremio Albert Petrović

Komentari