U prekidu promet između Rijeke i Zagreba kroz Gorski kotar

U prekidu promet između Rijeke i Zagreba kroz Gorski kotar U prekidu promet između Rijeke i Zagreba kroz Gorski kotar
Prometni znak okovan ledom, nije čudno da grane pucaju (Foto: PGŽ) Prometni znak okovan ledom, nije čudno da grane pucaju (Foto: PGŽ)
Autocestom kroz Gorski kotar samo osobnim automobilima sa zimskom opremom od poslijepodneva (Foto: PGŽ) Autocestom kroz Gorski kotar samo osobnim automobilima sa zimskom opremom od poslijepodneva (Foto: PGŽ)
Georg Žeželić, Zlatko Komadina i Mladen Šćulac na izvidu terena (Foto: PGŽ) Georg Žeželić, Zlatko Komadina i Mladen Šćulac na izvidu terena (Foto: PGŽ)
Treća sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje PGŽ održana u posljednja 24 sata (Foto: PGŽ) Treća sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje PGŽ održana u posljednja 24 sata (Foto: PGŽ)

Kad je na kameri na čvoru Vrata ovakva situacija, što je tek na cesti? (Foto: HAK)

Stožer za zaštitu i spašavanje Primorsko goranske županije građanima je uputio apel da ne kreću na put kroz Gorski kotar. Nisu problem samo snijeg i led jer je autocesta Rijeka - Zagreb otvorena za osobna vozila, a probijeni su i koridori za interventna vozila prema Čabru te nekim drugim, do sada prometno odsječenim goranskim mjestima. Najveći problem su zaleđena stabla i elektrovodovi koji padaju i blokiraju prometnice, pa su na terenu uz vatrogasce i djelatnici Hrvatskih šuma te Elektroprivrede.

Od 12:30 autocestom Rijeka - Zagreb mogu prometovati osobna vozila uz obaveznu zimsku opremu. Jutros od Rijeke do Zagreba niste mogli automobilom, osim jako zaobilazno. Bila je zatvorena autocesta od Kikovice do Delnica u smjeru Zagreba, te od Bosiljeva do Kikovice u smjeru Rijeke. Za sva vozila još je zatvorena stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Gornje Jelenje - Sopač.

Autocesta je bila zatvorena jer su dežurne službe HEP-a radile na uklanjanju dalekovoda što su popadali na prometnicu dva kilometra od čvora Vrata prema Delnicama. Na staroj cesti je ledena kiša porušila brojna stabla, pa od jutros cestarima na njihovom uklanjanju pomažu i vatrogasci. Za rješavanje nekih teškoća trebat će čekati bolje vremenske uvjete, možda i iduća dva dana.

U osnovnim školama u Fužinama, Čabru, Lokvama, Brod Moravicama i Brodu na Kupi u ponedjeljak 3. veljače neće biti nastave.

Tridesetak vatrogasaca je na terenu s riječke strane, od Vrbovskog se probija još jedna ekipa od četrdeset ljudi. Na cestama nema toliko snijega i leda, koliko problem stvara drveće i grane koje treba neprestano micati da bi ralica uopće mogla proći, tumači zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Mladen Šćulac.

Uslijed ledene kiše oštećeni su željeznička pruga i kontaktna mreža, pa je promet zatvoren na relaciji Ogulin – Rijeka. Šezdeset putnika vlakova iz dva vlaka koji su vozili na relaciji Rijeka-Ogulin-Zagreb nisu mogli nastaviti putovanje pa su noćas bili smješteni u vatrogasnom domu u Vratima, a prema posljednjim informacijama prevezeni su do Rijeke. Šesnaest putnika iz trećeg vlaka koji je vozio na relaciji Zagreb-Rijeka autobusima je prebačeno do Delnica. 

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina proglasio je jutros elementarnu nepogodu za područje Čabra i Fužina. Osim prometa prekinuta je i opskrba električnom energijom u većem dijelu Gorskog kotara. Bez struje su u Čabru, Fužinama, Mrkoplju, mjestima u dolini Kupe. U Crnom Lugu već su neko vrijeme bez struje, poslušajte što je o toj situaciji Danijel Popović ispričao Josi Krmpotiću.

Poslušajte i što za emisiju Danas aktualno javili novinar Nenad Lučić i župan Z
latko Komadina:

Komentari