U Rijeci će se proizvoditi elektrooprema za električne automobile

U Rijeci će se proizvoditi elektrooprema za električne automobile

Foto: PIXSELL

Krajem 20. stoljeća obnovljen je interes za električne automobile, koji su bili popularni još krajem 19. stoljeća. Proizvodnja električnih automobila raste, a jedna od riječkih ideja prezentirana je na nedavno održanoj, trećoj znanstvenoj konferenciji ReScience.

Unapređenje motora s unutarnjim izgaranjem i masovna proizvodnja jeftinijih vozila na benzin, doveli su do smanjenja korištenja vozila na električni pogon. No, zbog cijena nafte te potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova, zanimanje za električne automobile ponovo raste.

Ideju koju je, uz pomoć logistike Riječke razvojne agencije PORIN doveo do stupnja serijske proizvodnje, predstavio je na konferenciji ReScience, Teo Žikić.

Uz elektro bicikle, koji će ubrzo krenuti u proizvodnju, Žikić je paralelno radio na pogonskom sustavu koji će se ugrađivati u vozila, a čija bi proizvodnja bila pokrenuta u Rijeci. Teško je u ovom trenutku reći koliko će se ljudi zaposliti kada priče krene, kaže Žikić, koji vjeruje u dobru budućnost projekta. Trenutno se sustav ugrađuje u službeno vozilo Riječke razvojne agencije, koje će služiti kao testno vozilo.

Prema Žikiću, interes za daljnje ulaganje i buduće korištenje elektro pogonskog sustava je velik, prvenstveno kod komunalnih društava, jer je investicija isplativa i brzo se povrati. Žikić vjeruje da će serijskom proizvodnjom, cijena prerade padati i biti konkurentna novim, prilično skupim elektroautomobilima.

Pripremila Larissa Smokvina:

 

 

Komentari