U svim ordinacijama čabarskog kraja osigurana odgovarajuća liječnička skrb

U svim ordinacijama čabarskog kraja osigurana odgovarajuća liječnička skrb U svim ordinacijama čabarskog kraja osigurana odgovarajuća liječnička skrb
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Prof. dr. Dinko Štimac i predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Grad Čabar je prometno najizoliraniji dio Gorskog kotara. Zbog teškoća, koje su posebno naglašene zimi na tom je području, s brojnim i raštrkanim naseljima te velikim udjelom starijeg stanovništva, sve teže osigurati dovoljan broj liječnika opće prakse.

Rješenje je ovih dana ipak nađeno, te će od idućeg tjedna u svim ordinacijama čabarskog kraja biti osigurana odgovarajuća liječnička skrb. 

Zbog informacije da će uskoro sve ordinacije opće prakse na području Grada Čabra imati stalnog liječnika zadovoljna je predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar, jer dosadašnje je stanje za pacijente bilo neodrživo.

Događalo se da se liječnici opće prakse mijenjaju svakih četrnaest dana i ljudi, razumljivo, nisu bili zadovoljni.  

Kvalitetu jamči i ime uglednog neurokirurga dr. Dinka Štimca, koji se, nakon odlaska iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, odlučio vratiti zavičaju te preuzeti ordinacije opće prakse u Čabru i Prezidu.

Rješavanjem stambenog pitanja osiguran je dolazak stalnog liječnika i u naselje Tršće, pa gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel ne dvoji oko toga kako u krajevima poput Gorskog kotara ublažiti problem nedostajućih  zdravstvenih kadrova. 

"U budućnosti bi se resorno ministarstvo trebalo pozabaviti donošenjem pravilnika i propisa po kojima bi liječnici u manje atraktivnim sredinama za rad dobivali poticaje u obliku osiguranog smještaja i veće plaće. Naime, ako se u takvim krajevima bolje osiguravaju bolje plaće nastavnika u školama, ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo i s liječnicima", kaže gradonačelnik Rajšel.

Drugim riječima lokalna samouprava čini koliko može. Na potezu je država.  

Poslušajte prilog Nenada Lučića:


U svim ordinacijama čabarskog kraja osigurana odgovarajuća liječnička skrb, pripremio Nenad Lučić

Komentari