U Vrbničkom polju počela je berba autohtone Vrbničke Žlahtine

U Vrbničkom polju počela je berba autohtone Vrbničke Žlahtine U Vrbničkom polju počela je berba autohtone Vrbničke Žlahtine
Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka) Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)
Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka) Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)
Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka) Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)
Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka) Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)
Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka) Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)

Berba Žlahtine (Foto: Vladimir Jurić / HRT Radio Rijeka)

U Vrbničkom polju traje berba nadaleko poznate autohtone sorte Vrbničke Žlahtine. Lijepo vrijeme pomože beračima, da što prije poberu Žlahtinu, kako bi ljubitelji ovog vina što prije mogli uživati u blagodatima vina sa otoka Krka.

Žlahtina! To vino koje paše svakom nepcu, jer nije jako, sa samo 11 i pol posto alkohola, polako, ali sigurno dobiva obrise berbe 2019. godine. U Vrbenskom polju vrlo je živo. Na svakom koraku veliki je broj berača. Ima ih od Albanije pa do Nigerije.

Jedan od najvećih privatnih proizvođača Žlahtine Frano Toljanić, zadovoljan je ovogodišnjom berbom. Uz Vrbnik živo je i u Dragi Baščanskoj, gdje na 30 hektara bere Vinnarija Katunar. Obitelj Ivana Katunara, također bere, a Ivan Katunar mlađi o proizvodnji kaže da je važno u njihovoj vinariji da sve grožđe prođe maceraciju.

Tu priči nije kraj, jer prvo se beru rubni dijelovi polja kako divlje svinje ne bi imale noćne gozbe. Berba Žlahtine će potrajati do kraja vikenda, a ona će utihnuti Vrbničko polje. U berbi je bio i Vladimir Jurić, poslušajte što je zabilježio:

Počela je berba Vrbničke Žlahtine, pripremio Vladimir Jurić

Komentari