"Uberi ovo": virtualna eko-trgovina

"Uberi ovo": virtualna eko-trgovina

U Hrvatskoj nema puno mjesta na kojima se može kupiti svježe organski uzgojeno voće i povrće s certifikatom koji jamči da su poštovana sva stroga pravila takvog uzgoja - da su uklonjena sva kemijsko-sintetička gnojiva, pesticidi, regulatori rasta i hormoni te da se upotrebljava kvalitetno sjeme bez genetskih modifikacija. Kao kupci uglavnom smo prepušteni sami sebi ili individualnim uzgajivačima kojima smo prisiljeni vjerovati na riječ kad kažu da "nije špricano".

U Europskoj uniji je organska poljoprivreda u zadnjih deset godina u stalnom porastu, s oko 500 tisuća novih hektara godišnje. No pod organskom je proizvodnjom tek 5,4 posto poljoprivrednih površina. Najveći postotak, 45 posto, čine trajni pašnjaci, slijede žitarice s 15 i trajni nasadi s 13 posto, a uzgoj životinja obuhvaća samo 1 posto proizvodnje. U Hrvatskoj je pod ekološkim režimom proizvodnje manje od 2 posto ukupnih poljoprivrednih površina. (Izvori: Europska komisija, Ministarstvo poljoprivrede RH)

No, svatko tko je ikad pokušao makar na balkonu uzgojiti bilo koju biljčicu i pri tom izbjegavati uobičajena kupovna sredstva protiv nametnika, umjetna gnojiva i slično, zna koliko je to gotovo pa nemoguća misija - između ostalog, biljke su izuzetno osjetljive, a napada ih sva sila nametnika koji najčešće ignoriraju "prirodne" tvari iz kućne radinosti kojima ih se pokušavamo otarasiti.

Poljoprivrednici koji se odluče na organski uzgoj voća i povrća prihvaćaju veliki rizik smanjenih prinosa u odnosu na konvencionalni uzgoj, neizvjesnog uspjeha nasada, ogromne količine mehaničkih poslova oko okopavanja i plijevljenja biljaka koje ne smiju tretirati sredstvima protiv korova... A kad tako uzgojeni plodovi napokon dospiju do kupca, mnogima su preskupi - jer da bi takav način proizvodnje bio održiv, ne može imati cijenu poput voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, kakvo kupujemo u supermarketima, a većinom i na tržnicama.

Dobra vijest je da ipak sve više ljudi prepoznaje vrijednost organskog uzgoja i odlučuje uzgajati i kupovati organsku hranu. U Rijeci je pronaći takvu hranu gotovo nemoguća misija - rijetki je prodaju na tržnicama, a u jedinoj trgovini koja prodaje ekološke proizvode ponuda svježeg voća i povrća je slaba i neredovita. No i to se mijenja.

Proizvođači i kupci sami organiziraju solidarnu razmjenu te povremene eko-tržnice, poput već dva puta održane Eko-tržnice Rijeka u Starom gradu, povremene Eko-cvetko tržnice na Drenovi, kao i Demetrina zelenog kutka koji ove subote od 8 do 14 sati doživljava svoje deseto izdanje u Parku dr. Frančiškovića na Potoku.  

Dvije naše sugrađanke - Višnja Basioli i Biljana Cvijanović - otišle su korak dalje: organizirale dobavljače, napravile internetsku trgovinu Uberi ovo, osmislile ponudu i omogućile tjedne narudžbe koje svake subote dostavljaju ravno na kućni prag, i to na području Rijeke, Opatije i bliže okolice. Interes je velik, posla ima, a rade isključivo s certificiranim proizvođačima organski uzgojene hrane. Taj posao rade u svoje slobodno vrijeme, pokušavajući se baviti, kako kažu, onime što ih čini sretnima.

Više detalja saznajte u razgovoru s Višnjom i Biljanom:

Komentari