Učenici i prosvjetari ponovno u školama

Učenici i prosvjetari ponovno u školama

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

U utorak ujutro je u Hrvatskoj ponovno počela nastava. Poslušajte kako su povratak u klupe nakon neplaniranog odmora doživjeli učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka te što je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao uoči nastavka pregovora.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u utorak je, uoči nastavka pregovora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, rekao da su oni ciljeve ispunili te da su spremni potpisati dodatak.

"Mi smo naše ciljeve ispunili, postavili smo jasne zahtjeve - 6,11 i od toga nismo odustali niti jednu stotinku i pregovori su završeni s našim brojevima. Dinamika je malo dulja nego što smo očekivali, međutim to je dugotrajno rješenje i moramo biti izuzetno zadovoljni s tim sporazumom. Zato smo došli reći da smo spremni potpisati dodatak kolektivnom ugovoru o povećanju osnovice 2+2+2", rekao je Mihalinec.

Upitan za komentar na primjedbe zbog toga što ponudu nisu poslali na referendum i zato što nisu povećali koeficijenti za nenastavno osoblje, rekao je nisu stigli vidjeti primjedbe. "Prvo ljudi moraju vidjeti što je točno ispregovarano i kakvi su izračuni plaće i tek onda mogu govoriti je li netko izdan ili nije. Mi smo vrlo ponosni na ovo što smo učinili", rekao je Mihalinec te istaknuo da se pojavio osjećaj tuge zbog govora mržnje i netolerancije koji postaju "mainstream" u Hrvatskoj. 

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da će za sva radna mjesta napraviti izračune o povećanju plaća, dodavši da će se "svatko naći iza broja 6,11, a neki i više". Očekuje da danas škole počinu raditi sukladno završetku sporazuma i najavi zaustavljanja štrajka. Osvrnula se i na opaske o izdaji te poručila da je najbitnije da su ciljevi povećanja koeficijenata postignuti. 

Upitana je li pobjednik Vlada ili sindikati, odgovorila je da Vlada smatra da je u "win" situaciji jer je očuvala fiskalnu odgovornost, ali i da se sindikati i svi zaposlenici u štrajku ne mogu osjećati kao gubitnici, jer je cilj postignut. 

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je da su sindikati početkom pregovora rekli da cilj ostvarenje dvoznamenkastog rasta plaća u jednoj godini te da su to postigli i da to daje temelj za potpisivanje oba sporazuma, onog od jučer i dodatak TKU. 

Dodao je kako su ipak nezadovoljni time što od Vlade nisu dobili izjavu o tome tome koliko plaće zaostaju u javnim službama u usporedbi s drugim segmentima društva u odnosu na vrijeme prije krize. Upitan tko je profitirao jer će Vlada morati izdvojiti manje u odnosu na početna traženja sindikata, uzvratio je da je to smisao kompromisa. "Raspodjelom rasta plaća kroz vrijeme ostvarili smo porast plaća koji smo htjeli, a Vlada je tom raspodjelom dobila manji izdatak u jednoj proračunskoj i fiskalnoj godini", tumači Ribić. 

Poslušajte kako su povratak u klupe, nakon neplaniranog odmora, doživjeli učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka te Mihalinčevu izjavu:

Je li gimnazijalcima nedostajala nastava?, pripremio Albert Petrović

Mihalinec: Mi smo naše ciljeve ispunili, HRT - Hrvatski radio

Komentari