Udomljavanje djece - najbolja zamjena za biološku obitelj

Udomljavanje djece - najbolja zamjena za biološku obitelj

Udomitelji djeci čiji se roditelji ne mogu brinuti o njima pružaju drugačije djetinjstvo (Foto: PIXSELL)

U našoj je županiji četrdesetak udomiteljskih obitelji, a polovica ih je okupljena u udrugu DAMDOM koja podržava taj specifični način pružanja obiteljske topline djeci koja bi svoje djetinjstvo inače provela u dječjim domovima.

Od 2010. godine udruga DAMDOM promiče interese udomljene djece i udomitelja na području naše županije, a broji dvadesetak udomiteljskih obitelji. No iza tog službenog naziva nalaze se ljudi s mnogobrojnim životnim pričama, koje slušate s pozornošću da vam ne biste slučajno propustili koji detalj.

Dvije mame i dva tate čest je izraz kojega koriste ta djeca jer udomljenje nije isto što i posvajanje, već je, prema onome što smo danas čuli, mnogo složenije. Dijete u udomiteljskoj obitelji može ostati do 26. godine života, odnosno do kraja školovanja, održava kontakt s biološkim roditeljima koji se iz raznih razloga ne mogu brinuti o djetetu, a udomitelji za dijete dobivaju naknadu kako bi im mogli pružiti odgovarajuću skrb.

Udomiteljstvo se smatra najboljom alternativom za smještaj djece koja bi, zbog nedostatka prikladne roditeljske skrbi, bila smještena u dječji dom, a ne mogu biti posvojena. Prema hrvatskim propisima, udomitelj može postati svatko čija obitelj udomljenom djetetu može pružiti primjereno stanovanje, prehranu, čuvanje, zdravstvenu brigu, kao i brigu o obrazovanju.

S nekoliko hrabrih žena koje su sa svojim obiteljima učinile takav iskorak, za Leksikon Radio Rijeke razgovarala je Olivera Vinković:

Komentari