Udruga Franak protiv nezakonitosti u kreditima

Udruga Franak protiv nezakonitosti u kreditima

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Iako će kamata za stambene kredite u "švicarcima" ubuduće biti fiksna i manja, iz udruge Franak upozoravaju na nezakonitosti u svim drugim kreditima u švicarskim francima, eurima i kunama.

U stambenim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima kamata će ubuduće biti fiksna i manja od početne. Tako je uređeno usvojenim izmjenama u Zakonu o potrošačkome kreditiranju. No iz udruge Franak upozoravaju na nezakonitosti u određivanju kamata u drugim kreditima u švicarcima te euro i kunskim kreditima.

Država je intervenirala samo u stambene kredite u „švicarcima“, ali  bankama je ostavljen  širok prostor za manipulaciju kamatama u svim kreditima. Naime, odredbe o promjenljivoj kamatnoj stopi u istome zakonu nisu provedive bez utvrđenih parametara za njihov izračun.

Iz udruge Franak prošli tjedan uputili su otvoreno pismo Hrvatskoj narodnoj banci, Ministarstvu financija i udruzi banaka kojim upozoravaju na problem, ali nitko nije reagirao. Ni korisnici stambenih kredita u švicarcima ne mogu mirno spavati jer i oni su riješeni samo privremeno – dok je tečaj franka veći od 20 posto od početnog tečaja.

Promjenjiva kamata mora biti odrediva, a da bi to bila, parametri na temelju kojih se određuje moraju biti točno utvrđeni. Stoga iz Udruge Franak savjetuju svim korisnicima kredita u švicarskim francima, eurima i kunama da ne prihvaćaju ponude banaka koje jednostranim odlukama pokušavaju odrediti parametre tako da se fiksna marža određuje na temelju današnje kamate i današnje vrijednosti IBOR-a, što je nezakonito i u suprotnosti s odredbama Zakona o obveznim odnosima. Javlja Olga Mandić:

Komentari