Ugostili smo Istoga Žorža: bard riječke fotografije u našem studiju

Ugostili smo Istoga Žorža: bard riječke fotografije u našem studiju

Gloria Fabijanić Jelović i Istog Žorž u studiju Radio Rijeke (Lucija Fanton / Foto: HRT - Radio Rijeka)

Žorž je već popriličan broj godina u mirovini, ali ne miruje i ne odvaja se od svog fotoaparata. Bilježi povijest grada na Rječini, a svi motivi Rijeke, sjajno zabilježeni okom profesionalca, mogu se svakodnevno gledati putem društvenih mreža.

Pa tako odjednom, gledajući te izvrsne fotografije, zaključujete da Rijeka ima još puno tajnih kutaka koje naše svakodnevno, obično oko prolaznika dosad nije zabilježilo.

Istog Duško Žorž potječe iz fotografske obitelji. Njegov je otac davne 1953. godine imao fotoradnju na Belvederu, pa je Istog od djetinjstva počeo živjeti s fotografijom. Već 1961. godine postao je član kluba Color, "iako su se tada još izrađivale crno-bijele fotografije", smije se Žorž u razgovoru.

Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, a samostalnih broji tridesetak. Prvu samostalnu izložbu imao je u riječkome Malom salonu, koji odnedavno više nije Mali salon, izložbeni kultni dio grada.

Živio je od fotografiranja - onog zanatskog, obrtničkog slikanja za dokumente i vjenčanja, ali uvijek je tu bila i želja i rad na umjetničkom izrazu u fotografiji, pa se ta teoretska podloga koju je stekao kroz zanat vidi u njegovim art- fotografijama.

O čemu smo još razgovarali s Istogom Duškom Žoržem, možete poslušati u audiosnimci:

Istog Duško Žorž, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari