Ukidanje olakšica dodatno otežava život u Gorskom kotaru

Ukidanje olakšica dodatno otežava život u Gorskom kotaru

Zima u Gorskom kotaru život čini teškim i skupim (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Za čelnike gradova i općina Gorskog kotara 2014. će biti godina neizvjesnosti. Postupnim ukidanjem pogodnosti Zakona o brdsko-planinskim područjima, do kraja iduće godine ukinut će se važan dio njihovih proračunskih prihoda od poreza na dohodak.

Država neće dići ruke od Gorskoga kotara, ističe pomoćnik ministra za područje regionalnog razvoja Jakša Puljiz. No Gorani ni nakon razgovora s predstavnicima države nisu uvjereni da će im novi Zakon o regionalnom razvoju ponuditi makar jednako dobra rješenja.

Puljiz tvrdi da će država ubuduće Gorskome kotaru pomagati na drugačiji način – manje putem olakšica, a više kroz projekte. Nema područja u svijetu gdje su porezne olakšice riješile problem nerazvijenosti. Europa nam nudi mogućnosti kroz fondove,  pa je ministarstvo zato i usmjereno prema tim projektima, kaže Puljiz.

Međutim, činjenica jest da će ukidanje dosadašnjih poreznih pogodnosti prihode goranskih proračuna smanjiti za trećinu, kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. Zbog otežanih zimskih uvjeta života na tome je području život skup, a najave ukidanja poreznih olakšica sigurno ne umanjuju još jedan gorući problem Gorskoga kotara – iseljavanje stanovništva. Javlja Nenad Lučić: 

Kako dalje bez olakšica?, pripremio Nenad Lučić

Komentari