''Ukroćena struja'' Nikole Tesle

''Ukroćena struja'' Nikole Tesle

Foto: FreeDigitalPhotos

Izložba 'Ukroćena struja' bit će otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 11. prosinca u 18 sati uz obilježavanje 70. obljetnice smrti Nikole Tesle. Izložba će trajati do 13. prosinca.

Izložbu autora dr. Oresta Jahra postavlja Zajednica tehničke kulture Rijeka, a riječ je ujedno o pratećem programu svečane podjele Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2013. godinu. U ovom projektu Zajednici se pridružuju Savez riječkih inovatora, Tehnički muzej Slovenije te Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci koja za ovu prigodu izlaže svoju zbirku povijesnih učila iz fizike i matematike.

Nikola Tesla je jedan od najvećih izumitelja na području elektrotehnike, svojim je djelom, kojeg na žalost premalo poznajemo, duboko utjecao na način života suvremenog čovjeka, napominju organizatori. Tehnički muzej Slovenije je 1997. godine pripremio izložbu kojom su predstavljeni najvažniji Teslini izumi iz područja elektrotehnike: okretno magnetsko polje, istraživanja visoko frekventnih struja, električna rasvjeta i druge grane tehnike. Bogatu povijesnu pozadinu dodatno osvjetljuje prikazivanje djelovanja eksperimenata, kojima je nekad i Tesla zabavljao svoje goste.

Prezentacija Teslinih pokusa je još i danas jedno od najomiljenijih i posjećenih postava muzeja. Veliki dio eksperimenata na izložbi je iz nasljeđa profesora Marija Osane, jednog od prvih pedagoga na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani, učitelja brojnih generacija slovenskih elektrotehničara i oca slovenskog radija. Poslušajte što je o izložbi doznao Saša Vuksan:

Komentari