Umjetnička akcija, saborska prozivka i intendantska reakcija

Umjetnička akcija, saborska prozivka i intendantska reakcija Umjetnička akcija, saborska prozivka i intendantska reakcija
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Za svaki slučaj novinari - spremni! (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Umjetničkom akcijom uprava HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci reagirala je na staru izjavu ministra Predraga Šustara. U isto vrijeme upravu riječkog kazališta žestoko su prozivali u Hrvatskom saboru. Intendant Frljić odgovorio je izvanrednom konferencijom za novinare.

"Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: 'Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga', odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta." - Stoji u Facebook objavi HNK Zajca. Naravno da nikom u riječkom HNK Zajcu nije palo na pamet spaljivati knjige, ali se pred kazalištem skupio velik broj novinara spremnih za svaki slučaj.

Vladajući saborski zastupnici žestoko su se obrušili na riječki HNK Ivana pl. Zajca, koji je za 2013. dobio negativno mišljenje Ureda za reviziju, a HDZ je prozvao SDP-ovu vlast u Rijeci da je tadašnju intendanticu "nagradila" ekonomskim beneficijama, dok su za njezina nasljednika Olivera Frljića rekli da priželjkuje povratak Jugoslavije i komunizma. HDZ-ovac Jasen Mesić kazao je: "Nikada ono što se radi u kulturnim institucijama ne smije biti tajno. Postoje dokumenti gdje osnivač koji imenuje Upravno vijeće, u ovom slučaju Grad Rijeka, nekoga tko je dobio negativno mišljenje i kojeg hoće smijeniti s mjesta ravnatelja nagrađuje sporazumom gdje mu se garantiraju iznosi primanja, a zatim sporazum proglašava tajnim", poručio je Mesić. Ines Strenja Linić iz Mosta najavila je da će saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predložiti saslušanje Frljića, kako bi se vidjelo postoji li napredak u izvršavanju preporuka revizora. "Jer, ako nema značajnijeg iskoraka, a on je znao za negativno mišljenje i trend koji se nastavlja, treba razmišljati o novoj upravi kazališta", rekla je Strenja Linić. (Hina)

Kako se danas i u Hrvatskom saboru govorilo negativnom nalazu Državne revizije o poslovanju riječkog kazališta u 2013. godini, a intendanta Olivera Frljića pozivalo da javno u Saboru govori o poslovnim rezultatima, tako je Frljić sazvao izvanredu konferenciju za novinare na kojoj je podsjetio da je riječ o reviziji za godinu u kojoj su poslovanje vodile intendantica Nada Matošević Orešković i poslovna ravnateljica Ana Lučić te da je nova uprava godinu i pol potrošila na sanciju duga i otklanjanje nepravilnosti.

"Ja zakone ove države poštujem," zaključio je Frljić i najavio da će u Sabor otići tek i onda kada zastupnici ne budu zadovoljni dokumentima što će im ih poslati. Pri tom je upozorio i na to da zastupnica Ines Strenja Linić možda ima neke osobne razloge zašto o riječkom kazalištu govori upravo na način kako je to činila danas. Reakcija uprave HNK Zajca dostupna je i u priopćenju.

Pismeno se o situaciji očitovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, s obzirom da je Grad Rijeka osnivač riječkog kazališta. Kaže da ga obrušavanje na intendanta Frljića ne čudi jer da je nova hrvatska Vlada raspisala lov na vještice pa su spinovi ovakvog oblika logična predstava. Grad Rijeka je upoznat s nalazom revizije, stoji u priopćenju. Velik dio dugovanja nastao za mandata bivše intendantice već je pokriven zalaganjima intendanta Frljića i Grada Rijeke te su otklonjene sve nepravilnosti po nalogu revizije. Riječki gradonačelnik je zastupnici Strenja Linić poručio da se saslušanjima bavi policija, a ne Sabor.

Priopćenja pročitajte u nastavku i poslušajte izjave Predraga Šustara, HDZ-ova Jasena Mesića i Ines Strenja Linić iz Mosta te Olivera Frljića:

Komentari