Umro je "zabavljač stoljeća" - Charles Aznavour

Umro je "zabavljač stoljeća" - Charles Aznavour

Foto: Mariusz Kubik / commons.wikimedia.org

Velikan francuske i svjetske glazbene scene Charles Aznavour, pravim imenom Shahnourh Varinag Aznavourian, umro je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u svojem domu u Alpillesu, objavili su francuski mediji.

Istinski veleposlanik francuske kulture upravo se vratio s turneje po Japanu, a ovog je ljeta bio prisiljen otkazati nekoliko koncerata jer je pri padu slomio ruku. "Nisam star, nego sam zašao u neke godine, a to nije isto", znao se našaliti na vlastiti račun vitalni Aznavour.

Aznavour, je rođen kao Shahnour Varinag Aznavourian u Parizu i odrastao je na lijevoj obali Seine. Roditelji su mu bili Armenci. I njegov otac je pjevao, no obitelj je izdržavao radeći kao kuhar i šef sale u restoranima, a njegova majka je bila glumica. 

U karijeri dugoj više od 70 godina prodao je više od 100 milijuna ploča u 80 zemalja širom svijeta. Snimio je 1.200 pjesama, njegova je glazba korištena je u više od 80 filmova, a pjevao je na sedam jezika.

Njegove pjesme izvode Bob Dylan, Elvis CostelloPlacido Domingo, a CNN ga je svojedobno proglasio "zabavljačem stoljeća". I njega je, poput brojnih drugih pjevača, prva otkrila legendarna Edith Piaf.

U početku su mu često spočitavali krhku građu i proricali mu glazbeni fijasko, no to ga nije smetalo da zahvaljujući talentu i specifičnoj boji glasa nastupi na najprestižnijim pozornicama svijeta.

S vremenom je postao vrstan pjesnik i tekstopisac. Prve je pjesme napisao još 1941. u suradnji s Pierreom Rocheom, a 1946. angažirala ga je Piaf za jednu turneju. Već 1947. dobio je Grand prix de la chanson za pjesmu "J'ai bu".

Pratio je Piaf na turneji po Americi i gotovo odmah osvojio američku publiku koja ga uspoređuje s Frankom Sinatrom. Godine 1953. doživljava trijumf na turneji po Maroku. Slijede nastupi u Olympiji i Moulin Rougeu u Parizu (1954.), a 1955. postaje prava planetarno popularna zvijezda.

Nakon toga popularnost i slava su mu kontinuirano u usponu, a nakon što 1966. prodaje više od milijun primjeraka ploče s pjesmom "La Mamma" ne silazi s popisa najpopularnijih.

Surađivao je s velikim francuskim redateljima Francoisom TruffautomVolkerom Schlondorffom i Caludeom Chabrolom.

Slavni Francuz armenskog porijekla bio je angažiran u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Armencima za vrijeme Osmanskog carstva 1915., a od 2008. je obavljao dužnost UN-ova veleposlanika za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) za Armeniju. 

Komentari