Upoznajte dio medicinske povijesti Rijeke

Upoznajte dio medicinske povijesti Rijeke Upoznajte dio medicinske povijesti Rijeke
Multidisciplinarni tim pod vodstvom prof. dr. Vinka Frančiškovića, koji je učinio prvu transplantaciju bubrega (1971.) (foto: www.fluminensia.eu) Multidisciplinarni tim pod vodstvom prof. dr. Vinka Frančiškovića, koji je učinio prvu transplantaciju bubrega (1971.) (foto: www.fluminensia.eu)

Ratna bolnica tijekom prvog svjetskog rata u Rijeci (foto: Sušačka revija)

O ratnoj bolnici tijekom prvog svjetskog rata u Rijeci, Vinku Frančiškoviću, pioniru transplantacijske medicine u Hrvatskoj, te začecima cijepljenja u Sloveniji, neke su od tema o kojima se razgovaralo na 16. znanstvenom skupu pod nazivom „Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici".

Tradicionalan je to znanstveni skup na kojem se predstavljaju istraživanja povijesti prvenstveno riječke medicine i života i rada liječnika. Skup je jedinstven jer je jedan od rijetkih, naime nema baš mnogo povijesno-medicinskih skupova u regiji, pa i šire - naglašava jedan od organizatora skupa - predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, profesor Ante Škrobonja.

Zorica Manojlović, arhivska savjetnica u Državnom arhivu, koji je bio i domaćin skupa, istraživala je primjerice povijest ratne bolnice Crvenog križa u Rijeci tijekom prvog svjetskog rata, od 1914. do 1918. godine. Bolnicu je organizirao Gradski odbor Ugarskog Crvenog križa i nalazila se u zgradi na početku današnje ulice Milutina Barača. Nekadašnji prijeratni hotelu za emigrante naime prenamijenjen je u ratnu bolnicu gdje se liječilo mnogo ranjenika. 

A s druge strane Rječine pak, u isto vrijeme u Gradu Sušaku, u sustavu dobrovoljne medicinske službe Gradski odbor Hrvatskog Crvenog križa organizirao je nešto manju ratnu bolnicu koja se nalazila u dijelu zgrade današnje Sušačke gimnazije.

Više u prilogu Biserke Belić:

Komentari