Uskoro novo lice Delte i Porto Baroša

Uskoro novo lice Delte i Porto Baroša Uskoro novo lice Delte i Porto Baroša
Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 1. dio Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 1. dio
Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 2. dio Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 2. dio
Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 3. dio Projekt Studija 3LHD iz Zagreba - 3. dio
Projekt: Porticus, Split - 1. dio Projekt: Porticus, Split - 1. dio
Projekt: Porticus, Split - 2. dio Projekt: Porticus, Split - 2. dio
Projekt: Porticus, Split - 3. dio Projekt: Porticus, Split - 3. dio
Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 1. dio Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 1. dio
Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 2. dio Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 2. dio
Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 3. dio Projekt: njirić+arhitekti, Zagreb - 3. dio

Novi projekt izmijenit će panoramu grada (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Odabrana su tri moguća nova lica Delte i Porto Baroša, novoga urbanog središta grada koje će Rijeku dodatno otvoriti moru. Pogledajte kako je zamišljen novi izgled Rijeke!

Po završetku natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja na području Delte i luke Baroš u Rijeci, na koji je prispjelo 56 radova, odabrana su tri jednakovrijedna rada. Njihovim autorima - Studiju 3LHD iz Zagreba, Portikusu iz Splita te grupi Njirić+arhitekti pripast će po 200 tisuća kuna. Natječaj su zajednički raspisali Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka.

Natječajne radove procijenio je ocjenjivački sud u sastavu: arhitekti Elia Zenghelis (Grčka), Srđan Škunca (Grad Rijeka), Vedran Mimica (HR/USA), Pippo Ciorra (Italija), Vasa Perović  (Slovenija) i Maroje Mrduljaš (HR) te ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak

Delta i Porto Baroš prebrazit će se u novo urbano središte grada, a njihovom prenamjenom razvijat će se riječka luka i grad dodatno otvoriti prema moru. Od 56 na anonimni natječaj pristiglih radova, 24 je stiglo iz inozemstva. Tri odabrana rješenja putem natječaja će se ponuditi budućim ulagačima, a odabrani developer sam će odabrati rješenje koje smatra najpovoljnijim. Osim što će ga financirati, nakon javne rasprave moći će ga i nadograđivati.

Konzervatorska je podloga napravljena, provedeno je ispitivanje tla na Delti i izrađen geotehnički elaborat. Radi se i na upisu zemljišno–knjižnih čestica i čeka skora izmjena Zakona o pomorskom dobru kako bi se, najvjerojatnije u prvom kvartalu iduće godine, raspisao natječaj za investitora, koji bi trebao biti izabran za pet do šest mjeseci. 

Transformacija Delte i Porto Baroša dio je projekta Rijeka Gateway kojim se razvija riječki prometni pravac, posebice riječka luka. Na području Porto Baroša je, među ostalim, planirana izgradnja nautičkog centra, odnosno marine. Sjeverni dio Delte postat će gradski park, a središnji i južni dijelovi postaju nova urbana cjelina sa stambenim, poslovnim, kulturnim i javnim sadržajima. 

Delta i luka Baroš su Generalnim urbanističkim planom utvrđeni kao dijelovi riječkog waterfronta, kontaktne površine uz more. Ovisno o površini i veličini grada, mnogi se waterfrontovi planiraju kao atraktivne lokacije s jedinstvenim građevinama poput, primjerice, akvarija u Genovi. S predsjednikom Društva arhitekata Rijeka Igorom Rožićem razgovarao je Damir Pijaca: 

 

Komentari