Uskoro Revija lutkarskih kazališta u Rijeci: suvremeno, inovativno...

Uskoro Revija lutkarskih kazališta u Rijeci: suvremeno, inovativno... Uskoro Revija lutkarskih kazališta u Rijeci: suvremeno, inovativno...
Publika će odabrati komu će pripasti Trsatski zmaj (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Publika će odabrati komu će pripasti Trsatski zmaj (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Od danas su u prodaji ulaznice za 24. Reviju lutkarskih kazališta što će se 4. do 11. studenog odvijati na dvije riječke lokacije: u HKD-u na Sušaku i u Gradskom kazalištu lutaka. U Rijeku stiže 11 recentnih predstava iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir kazala je da je cilj revije prikazati inovativno i istraživačko lutkarstvo danas. Teme predstava tiču se djece, madih, ali i odraslih, priče su to o potrazi za boljim, o dječjim strahovima, neobičnim prijateljstvima i imaginarnim prijateljima, međugeneracijskom razumijevanju, o onima koji ne čuju te o još puno toga, kazala je ističući da će predstave pokazati neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu i i postavljati pitanja koja nameće današnje vrijeme.

Najavljene su predstave "Ručak za šestero" u izvedbi KD Pinklec i UO GLLUGL, "Tihi dječak" u izvedbi Pozorišta za decu iz Kragujevca, "Dobro se dobrim vraća" u izvedbi Teatra Oz, "Glina, igra i ostale majmunarije" u izvedbi Thalias Kompagnons iz Njemačke, "Greb, greb, kra, pljus" u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana te "Mali Rakun" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split. Gledatelji će moći vidjeti predstavu "Pinocchio" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, "Nezaboravak" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, "Medvjedić Timotej" u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, "Bajka o ribaru i ribici" u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te "Nevidljive zemlje" u izvedbi finskog Livsmedlet Theatre. Više o programu pronađite OVDJE.

U popratnom programu Revije su predstava u nastajanju Carevo novo ruho, koju će u suradnji s publikom pripremati Lutkovno gledališće Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, zatim Dječja lutkarska radionica i igraonica te dvije izložbe.

Izložba 90 godina UNIMA-e autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikat će rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban "Lutke osvajaju Hrvatsku 1920" osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.

I ove godine dio Revije je i program Europske prijestolnice kulture na reviji, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, a namijenjem je različitim dječjim uzrastima, što je i fokus programskog pravca Dječja kuća, čiji je partner Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Ove godine publika nagrađuje najbolju predstavu skulpturom Trsatskog zmaja u obliku funkcionalne igračke, radom dizajnera Vanje Cuculića kojem je ovo treća godina suradnje s Revijom.

O Reviji govore ravnateljica riječkog Kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić, poslušajte:

Uskoro 24. Revija lutkarskih kazališta, pripremila Nina Deranja

Komentari