Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni ponedjeljak

Proslava u Portugalu u Bragi (Foto: Wikipedija)

Dan poslije Uskrsa, uskrsni ponedjeljak je kršćanski blagdan koji je u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama i državni praznik. Toga dana se kršćani, prema Evanđelju, sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima.

U crkvama se na uskrsni ponedjeljak spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika koji su ga prepoznali kada je lomio kruh. Evanđelist Luka nas izvještava da su dvojica učenika otišla iz Jeruzalema razočarani što je Isus umro ne ispunivši njihova očekivanja i nade. Upravo na grobu njihovih nada Isus ih živ, uskrsli, susreće, odlazi s njima u gostionicu gdje im znakom euharistije očituje svoju prisutnost. Nakon toga oni se vraćaju u Jeruzalem i počinju novi život.

Vjernici na uskrsni ponedjeljak tradicionalno posjećuju rodbinu i prijatelje, a među običajima su i hodočašća u marijanska svetišta.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova. Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje zovemo i bijelim tjednom, prema boji odjeće što su je u počecima crkve nosili novokrštenici. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali je to u 19. stoljeću skraćeno na uskrsni ponedjeljak. 

Komentari