Uspjeh riječkih lutkara: za "Avanture maloga Juju" Grand prix u Sarajevu!

Uspjeh riječkih lutkara: za "Avanture maloga Juju" Grand prix u Sarajevu!

Avanture maloga Juju (Foto: GKL Rijeka)

Lutkarska predstava "Avanture maloga Juju" redateljice Renate Carola Gatice, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu osvojila je nagradu Planeta Teatar - Grand prix za najbolju dječju predstavu!

Peto izdanje Festivala dječje umjetnosti održano je od 3. do 7. svibnja u Sarajevu, a spoj je igre, edukacije i obrazovanja, što je bila prilika za afirmaciju knjige i književnosti, kazališta za djecu i glazbe, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. Uz riječke lutkare, u ovogodišnjem natjecateljskom kazališnom programu sudjelovalo je još osam umjetničkih ansambala iz Ljubljane, Mostara, Banje Luke, Niša, Kragujevca, Vinkovaca i Zagreba.

Svečanost zatvaranja i dodjele nagrada održana je sinoć, a nagrada Planeta Teatar - Grand prix za najbolju dječju predstavu dodijeljena je predstavi "Avanture maloga Juju", uz obrazloženje žirija u sastavu predsjednice Kaće Dorić te Nusmira Muharemovića i Indire Kučuk-Sorguč.

"Avanture maloga Juju Gradskog kazališta Rijeka je visokoestetizirana pozorišna kreacija čiji su svi segmenti, od kreiranja teksta nastalog po jednoj djeci poznatoj pjesmici, scenografsko-kostimografskog dojma, izbora muzike, usklađenosti u ritmu i pokretu  cijelog ansambla, izvanredne glumačke interpretacije do inovativnog i vješto vođenog rediteljskog pristupa, savršeno ukomponirani u jednu zaokruženu cjelinu koja na dramski vrlo ubjedljiv način tretira ideje bliske i djeci i roditeljima." 

Predstava "Avanture maloga Juju" autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) na rasporedu je bila u subotu 4. svibnja u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ovaj prvi premijerni naslov GKL Rijeka ove sezone, čiji je moto "Odrastamo hrabro!", upravo je priča o suočavanju sa strahovima. Mali Juju, koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike, svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji - krokodila. Kao i svako dijete, pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, Juju gaji neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati ih prevladati, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.

Autorsku ekipu predstave čine i skladateljica Ivana Đula, kreatorica scenografije, objekata i kostima Alena Pavlović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin SeršićU predstavi sudjeluju Tilen Kožamelj kao Juju, Damir Orlić kao Krokodil, Andrea Špindel kao Mama Kukunka, David Petrović kao Tata Taranta i Zlatko Vicić kao Pripovjedač.

Komentari