Uspješno otvorenje koncertne sezone inauguracijskim koncertom Kamdzhalova

Uspješno otvorenje koncertne sezone inauguracijskim koncertom Kamdzhalova Uspješno otvorenje koncertne sezone inauguracijskim koncertom Kamdzhalova
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Nova koncertna sezona u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl Zajca sinoć je vrlo uspješno otvorena inauguracijskim koncertom gosta šefa-dirigenta Yordana Kamdzhalova, na kojem je izvedena Sedma simfonija u E-duru Antona Brucknera.

Brucknerova simfonija je precizno i do savršenstva ispisana u gustoj partituri, oslikavajući velike emocionalne skokove - tihu tugu, snoviđenje, očaj, krikove boli, buđenje, svjetlost nade, plesnu razigranost, veselje i euforiju. Sve je to matematički i tehnički savršeno imao u svojoj memoriji mladi dirigent Yordan Kamdzhalov, vodeći orkestar čvrstom rukom i snažnim gestama kroz dinamički izrađenu izvedbu.

Od najtiših pianissima do glasnih fortissima, instrumentalne su se dionice ispreplitale, gudači su se suprotstavljali dijalogom glazbenih rečenica drvenim i limenim puhačima, osjećajući tu snažnu nit poveznicu u vodstvu maestra Kamdzhalova.

Četiri prekrasna stavka ove simfonije, koja je Bruckneru donijela priznanje i slavu velikog skladatelja, pokazali su još jednom da je riječki orkestar sastavljen od vrhunskih glazbenika, pred koje se može postaviti bilo koji glazbeni izazov - i bit će vrhunski izveden. Čestitke ideji da se koncert sastoji od samo jednoga djela, koje se na ovakav način može u istinski doživjeti u svoj svojoj snazi i veličini.

Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović i dojmove publike:

Matematički i tehnički savršeno, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Dojmovi publike, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari