Uspješno predstavljanje čakavštine zagrebačkoj publici

Uspješno predstavljanje čakavštine zagrebačkoj publici Uspješno predstavljanje čakavštine zagrebačkoj publici
Muška klapa Kastav (Foto: Boris Sušanj) Muška klapa Kastav (Foto: Boris Sušanj)
Duško Jeličić Dule i ''Bonaca'' (Foto: Boris Sušanj) Duško Jeličić Dule i ''Bonaca'' (Foto: Boris Sušanj)
Mješoviti pjevački zbor Ronjgi (Foto: Boris Sušanj) Mješoviti pjevački zbor Ronjgi (Foto: Boris Sušanj)
Ivana Marčelja i Pumpa band (Foto: Boris Sušanj) Ivana Marčelja i Pumpa band (Foto: Boris Sušanj)

Svi izvođači zajedno na kraju programa i publika na nogama (Foto: Boris Sušanj)

Ustanova Ivan Matetić Ronjgov predstavila se prvi put zagrebačkoj publici u subotu 15. ožujka, koncertom u dvorani ''Vatroslav Lisinski''. Mala dvorana od tristotinjak mjesta bila je ispunjena do posljednjeg, a tijekom stotinjak minuta programa publika je burno pozdravljala izvođače.

Odmah poslije programa dirigent Mješovitog zbora Ronjgi i ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja komentirao je da su zadovoljni izvedbom i reakcijama publike. Obzirom da je najavio sličan program za iduću godinu, prvi mačići nisu bili za va vodu hitit.

Sve koji su se bojali kakav će biti interes publike jako je razveselio podatak da su ulaznice već dva dana prije programa bile razgrabljene. Zlobnici će šaptat da to nije ni čudno kad su bile besplatne, ali nije sve baš tako jednostavno. Dolazili su ljudi poslije programa čestitati izvođačima, hvalili su program, isticali da su ugodno iznenađeni. Dio zagrebačke publike sigurno je došao vidjeti goste programa HKD Braće Radić iz Zagreba. Bilo je dosta i Primoraca koji su u Zagrebu na privremenom radu. A u publici je bio i dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga sabora kulture, krovne organizacije kulturnih amatera, Damir Bačić koji je podsjetio da je Ustanova Ivan Matetić Ronjgov kao čuvar nematerijalne baštine jedinstvena u Hrvatskoj, a trebala bi biti jedna takva u svakoj regiji.

Uglavnom, čakavski pjesnici: Đurđa GrujičićRajka Jurdana ŠepićCvjetana MiletićVlasta Sušanj Kapićeva i Zoran Sušanj, učenici Osnovne škole Srdoči, Mješoviti pjevački zbor Ronjgi, muška i ženska klapa Kastav, sopci s otoka Krka, Duško Jeličić i Bonaca, Karin Kuljanić i Ivana Marčelja i Pumpa band, pokazali najbolje. Posebno ipak treba istaknuti nastup Srdočkeh kamičići, pet djevojaka koje su narodnu pjesmu Popuhnul je vetar pretvorile u, suvremenim scenskim jezikom ispričan, recital Marina kruna.

Program Manitnjade Zagrebu ima budućnost, a kakvu će imati podršku? O tome ča je bilo i ča će bit u prilogu Tatjane Sandalj: 

Komentari