Ususret Mountain Bike World Cupu: na Lošinju popunjeni hoteli i kampovi

Ususret Mountain Bike World Cupu: na Lošinju popunjeni hoteli i kampovi

Pogled u kojem će uživati biciklisti prije spusta (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Oko 300 natjecatelja sudjelovat će, od 19. do 22. travnja, na Lošinju, u ekstremnoj biciklističkoj utrci Svjetskog kupa "Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup" pa u Lošinju očekuju brojne turiste te više od 20 tisuća noćenja.

Direktor malološinjske Turističke zajednice Dalibor Cvitković izvijestio je da će se utrka odvijati u Velom Lošinju na do sada najkraćoj, ali vrlo zahtjevnoj, gruboj i stjenovitoj stazi dugoj 1,8 kilometara, u blizini hotela Vitality Punta, koji je domaćin utrke.

"To je jedina utrka te vrste u svjetskom kupu na Mediteranu i prva koja će se održati izvan alpskog područja, a natjecatelji će se s brda Sveti Ivan i visine od 230 metara spuštati do luke na rivi u Velom Lošinju brzinama od 50 kilometara na sat", najavio je Cvitković. Dodao je da su na Lošinju već mnogi natjecatelji, njihova pratnja i obitelji te da se do sada za utrku akreditiralo stotinjak novinara iz cijelog svijeta.

Ukupni fond nagrada za utrku je 22,5 tisuće eura, od čega pobjednik dobiva nešto više od 3.700 eura, a utrka se vozi na specijalnim biciklima vrijednim i iznad 10 tisuća eura. "Proizvođači tih bicikala već su bili na Lošinju te gume i drugu opremu prilagodili terenu, a među natjecateljima će biti svjetski prvak u planinskom odnosno brdskom biciklizmu, Francuz Luic Bruni te lanjski pobjednik svjetskog kupa Aaron Gwin", rekao je Sebastjan Mrzljak iz MTB kluba Trbovlje. Više o utrci možete doznati ovdje.

Ministar turizma Gari Cappelli je na konferenciji za novinare pohvalio organizaciju utrke, ocijenivši je primjerom dobre suradnje Hrvatske i Slovenije, jer su najviše "povukli" MTB klub Trbovlje i Atletski klub Lošinj. "Sport i posebice biciklizam sve su prisutniji u hrvatskom turizmu, a da je to prepoznato u svijetu dokazuju velike utrke poput Toura of Croatia, utrke na četiri otoka te ova lošinjska, koje će moći pratiti milijuni gledatelja posredstvom TV kuća", rekao je Cappelli.

Izvijestio je da je za utrku na Lošinju HTZ izdvojio 500 tisuća kuna, a podupire i ostale. Pored toga, Ministarstvo turizma je prošle i ove godine izdvojilo oko 10 milijuna kuna za razvoj biciklističkog turizma, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje.

Direktorica Odjela za razvoj proizvoda u Jadranka hotelima Đurđica Šimičić kazala je da su, zahvaljujući utrci, gotovo svi hoteli, pa i kampovi Jadranke za te termine već manje-više popunjeni. 

Malološinjska gradonačelnica Ana Kučić istaknula je da je utrka prilog razvoju biciklističkog turizma, sportskog i aktivnog turizma na Lošinju, u koji se dugoročno na tom otoku planiraju velika ulaganja. "Manifestacija svjetske ekstremne 'downhill' utrke je vrlo velik događaj za Lošinj, ali i Kvarner i Hrvatsku, jer se radi o prestižnoj utrci svjetskog kupa koja je prva te vrste u Hrvatskoj. Vjerujemo da će to biti i izvrsna dodatna promocija", ocijenila je Kučić.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila da je to destinacijski proizvod, jer su uključene turističke zajednice, hotelijeri, gradovi, obiteljski smještaj i ponuditelji drugih usluga te javne i lokalne institucije. Istaknula je da je biciklistički turisti troše 30 posto više od "odmorišnih" gostiju. Poslušajte:

Očekuje se više od 20 tisuća noćenja, pripremila Snježana Miljak

Komentari