Ususret sezoni šparoga: asparagin i rak

Ususret sezoni šparoga: asparagin i rak

Znanstvenici kažu da ne treba mijenjati način prehrane (Foto: Žarko Bašić / Pixsell)

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je asparagin možda pomogao širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu. Nije sve tako jednostavno:

Asparagin je kemijski spoj koji se prirodno nalazi u tijelu. Ima ga u šparogama, ali i u drugoj hrani. Proteinima bogata hrana kao što su govedina, perad, jaja, riba, mliječni proizvodi i neki plodovi mora također sadrže aspargin. Ima ga u krumpiru, orasima, povrću, soji, sjemenkama, u cjelovitom zrnju. Razine asparagina niske su u voću i povrću, osim u šparogama. 

Prirodno je da je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija šparoga povećati broj oboljenja od raka dojke, no istina je složenija, prenosi britanski portal Mirror. 

Ponajprije, studija je provedena na miševima, no razvoj bolesti u životinja i ljudi ne poklapa se uvijek. Nadalje, nije utvrđeno da asparagin može izazvati rak, čak ni u miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne i da ga uzrokuje. 

Za odgovor na pitanje treba li se čovjek odreći šparoga glasi - potrebna su dodatna istraživanja. Ako ta ispitivanja pokažu da asparagin ima jednak učinak na ljude, tada možda (a to možda je veliko), može voditi u nove načine liječenja raka dojke. Istraživanje bi moglo pokazati načine blokiranja proizvodnje aspargina u tijelu ili bi pacijenti mogli ograničiti njegov unos u svakodnevnoj prehrani. 

Zasad nema potrebe mijenjati prehranu, smatraju znanstvenici. "Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može pomoći u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s liječnikom prije nego što se odluče na bilo koji način promijeniti prehranu u vrijeme liječenja", kaže Martin Ledwick iz  britanskog centra za istraživanje raka.

Neka su druga istraživanja pokazala da promjene u prehrani mogu utjecati na rast raka. Tako je devetgodišnja studija završena u 2017. pokazala da šećer može poticati rast tumora u stanicama kvasca (ali opet ne u ljudskim stanicama). No, znanost se razvija pa bi tako istraživanje provedeno na miševima možda moglo pomoći znanstvenicima u daljem radu. 

Znanstvenici su utvrdili, u ljudi, da kada stanice raka mogu asparagin lakše proizvoditi, rak se može brže širiti, no zasad ne znaju što utječe na njihovu proizvodnju niti znaju najbolji način kako je usporiti. Kada to ustanove imat će tajnu za zaustavljanje širenja raka. 

Lijek za liječenje leukemije zvan L-asparagine također ima potencijal usporavanja širenja raka dojke. Kada su miševi dobili taj lijek koji blokira proizvodnju aminokiseline, lijek je smanjio sposobnost raka dojke da se širi na druge dijelove mišjeg tijela. "Kada se sposobnost asparagina smanji, vidimo manji učinak na primarni tumor dojke, no umanjila se sposobnost širenja tumorskih stanica u druge dijelove tijela", kaže voditelj studije sa Sveučilišta u Cambridegu Greg Hannon.

Kada se bude znalo više o interakciji kemolijekova i asparagina to bi moglo voditi dobivanju uspješnijeg koktela za liječenje raka dojke. Za sada, proučavanje asparagina moglo bi nam donijeti terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lijek. 

Kada bi liječenje raka bilo stvarno tako jednostavno kao isključiti neke sastojke iz prehrane, znanstvenici bi vjerojatno već imali pravi odgovor, ali rješenje nije tako jednostavno.

Komentari