Usvojena Deklaracija o jedinstvenosti Istre

Usvojena Deklaracija o jedinstvenosti Istre

Sinoćnje zasjedanje Skupštine Istarske županije u Pazinu (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Vijećnici Skupštine Istarske županije sinoć su u Pazinu jednoglasno usvojili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, kojom ne žele da se Istru pripoji sjevernom Jadranu i Lici.

Deklaracijom vijećnici izražavaju neslaganje s predloženim Zakonom o regionalnom razvoju i najavama novih modela upravnog ustroja države te ustraju da Istra ostane samostalna regija.

Ovom deklaracijom želimo reći samo jedno, a to je da je Istra samostalna regija i da ne prihvaćamo predložena planska područja kojom se Istru želi zapravo pripojiti sjevernom Jadranu i Lici, poručio je istarski župan Valter Flego na sjednici Županijske skupštine. Od 41 prisutnog vijećnika, 37 ih je poduprlo Deklaraciju.  

Deklaracija je zapravo spoj deklaracije koju je usvojio Savjet IDS-a te Rezolucije o jedinstvenosti Istre koju su predložili vijećnici SDP-a.

Tedi Chiavalon je u ime IDS-a i koalicijskih partnera iznio prijedlog Deklaracije kojom se traži očuvanje autonomije jedinica regionalne samouprave, a protivi ikakvom statusu subregije za Istru. Od državne se vlasti zahtijeva drukčija koncepcija politike regionalnog razvoja, zaustavljanje preseljenja institucija u Rijeku i povratak već preseljenih te se traži dosljedna decentralizacija.

Tanja Vrbat je u ime Kluba SDP-a i njegovih koalicijskih partnera predložila Rezoluciju o jedinstvenosti Istre, kojom bi se od Vlade i Sabora tražilo da se regije preciznije definiraju u hrvatskom Ustavu te da bude zajamčeno kako će Istra biti jedna od hrvatskih regija.

Nakon usuglašavanje stavova vijećničkih klubova jednoglasno je usvojena Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre u kojoj su spojeni tekstovi koje su svaki za sebe predložili IDS i SDP.

Slijedom toga istarski župan Valter Flego je obvezan u sklopu javne rasprave, koja traje do 4. studenoga, predlagatelju uputiti konkretne primjedbe na prijedlog Zakona o regionalnom razvoju, a u javnu se raspravu moraju uključiti svi gradovi i općine u Istarskoj županiji.

Komentari