Utvrđeni iznosi novčanih potpora za građane slabijeg imovinskog statusa

Utvrđeni iznosi novčanih potpora za građane slabijeg imovinskog statusa

Gradonačelnikov kolegij (Foto: Grad Rijeka)

Kolegij riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela danas je većim dijelom bio posvećen obvezi da na početku godine formalno donese odluku o visini iznosa za niz novčanih potpora građanima. Većina ih se odnosi na pomoć građanima slabijeg imovinskog statusa.

Riječ je o pravima koja su većinom iznad državnog standarda, pa je prošle godine raznim oblicima pomoći bilo obuhvaćeno oko 8 tisuća korisnika, što je nešto manje u odnosu na 2017. godinu. Građani su koristili preko 15 tisuća i 620 različitih prava koje omogućuje Socijalni program Grada Rijeke, za što je iz proračuna izdvojeno oko 32 milijuna kuna, dok je dodatnih 1,9 milijuna izdvojeno za potpore za opremu novorođenog djeteta kao jedne od mjera populacijske politike.

Građani slabijeg imovinskog statusa ispunjavaju neki od socijalnih uvjeta: od subvencije vrtića, pomoći srednjoškolcima i studentima, sufinanciranja troškova stanovanja i električne energije, podstanarine, kupovine kućanskih uređaja, do pomoći za starije osobe bez prihoda, ali i prijevoz osoba starijih od 65 godina.

Ti iznosi ostaju na razini prošle godine, kao i oni za novorođenčad od 1500 za prvo, 2000 za drugo te tri tisuće za treće i svako sljedeće dijete. Obitelji koje ispunjavaju neki od socijalnih uvjeta dobit će i poklon bon za kupovinu opreme vrijedan 2 tisuće kuna. Poslušajte izjavu gradonačelnika Vojka Obersnela:

Obersnel: Riječ je o široj populaciji građana, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari