Uz bok najvećoj svjetskoj produkciji: Netflix otkupio seriju "Novine"

Uz bok najvećoj svjetskoj produkciji: Netflix otkupio seriju "Novine"

Ekipa dramske serije "Novine" (Foto: HRT)

"S velikim ponosom i zadovoljstvom objavljujemo da je prva, a uskoro i druga, sezona "Novina" od sada na Netflixu dostupna gledateljima u 190 zemalja svijeta. Stali smo uz bok najboljoj svjetskoj televizijskoj produkciji", objavili su iz produkcije ove popularne dramske serije.

"Novine", hrvatska dramska serija koja se emitirala na programu Hrvatske radiotelevizije, postala je prva dramska serija na hrvatskom jeziku koja se emitira na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu.

novine-netlix.jpg

Seriju, koja je također najvećim dijelom snimana u Rijeci, režirao je Dalibor MatanićSerija prati život i odnose u redakciji jednoga utjecajnog dnevnog lista, a govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu. U Rijeci se nedavno snimala i druga sezona koja će se na jesen emitirati na HRT-u.

Scenarij za nju je napisao Ivica Đikić, nekadašnji glavni urednik riječkog Novog lista, a radnja se događa u Rijeci, odnosno opisuje život i rad novinara i urednika lista "Novine", koji se smatra posljednjim nezavisnim i "ozbiljnim" listom u Hrvatskoj.

Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije "Novine" kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici HRT-a glavni ravnatelj Kazimir Bačić, ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz produkcijske tvrtke Drugi plan, te redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić.

Dolazak "Novina" kao hrvatskog proizvoda na zahtjevno američko i svjetsko tržište izniman je iskorak Hrvatske radiotelevizije na svjetskoj razini, produkcijske tvrtke Drugi plan, ali i cjelokupne domaće audiozivualne industrije, što je također važan oblik promidžbe Hrvatske", kazao je Kazimir Bačić, dodavši kako je veliki uspjeh da se naša dramska serija našla u Netflixovoj ponudi uz bok s nekim od najboljih serija svih vremena, posebno naglasivši kako će to biti prva serija na Netflixu na hrvatskom jeziku.

Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan istaknuo je kako o uspjehu dramske serije ''Novine" i interesu za nju možda ponajbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije koja se tek snima. Scenarist Ivica Đikić najavio je da će naglasak druge sezone biti na političkoj borbi te će se više baviti predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj borbi za vlast. Na programu Hrvatske radiotelevizije druga sezona "Novina" trebala bi se naći ujesen, najavio je ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić.

Poslušajte razgovor s Daliborom Matanićem za vrijeme snimanja druge sezone "Novina" u Rijeci:

Dalibor Matanić: Rijeka je fantastična, sve bih snimao ovdje, pripremila Iva Pavletić Crnić

Komentari