Veća protočnost u Valbiski i Prizni uz novo ruho

Veća protočnost u Valbiski i Prizni uz novo ruho

Luka u Valbiski poprima novi izgled, a mehanizacija je uskoro napušta - detalj iz studenoga 2013. (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

U čak dvije trajektne luke u dvjema županijama - Valbiski na Krku i Prizni u Ličko-senjskoj županiji - radi se punom parom. Već od 10. travnja trajekti bi prema otocima trebali ploviti iz obnovljenih i proširenih luka, čime se očekuju i manje gužve.

Valbiska-Merag po izmijenjenom redu plovidbe  Od ponedjeljka 24. ožujka 2014. godine mijenja se red plovidbe na trajektnoj liniji Valbiska - Merag. Prvo putovanje trajekta iz luke u Mergu bit će u 5:00 sati, a iz Valbiske u 5:45 sati. Ostali termini polaska trajekta ostaju isti do završetka radova na rekonstrukciji trajektnog pristaništa u Valbiski.

Otočani će, nakon nekoliko mjeseci strpljenja, opet doći na svoje, ali ne samo oni nego i, nadamo se, brojni turisti koji bi već za Uskrs mogli krenuti prema našoj obali. Informacije s gradilišta su više nego dobre, poštuju se zadani rokovi, a sve će na kraju značiti veću protočnost prometa u trajektnim lukama.

Normalno odvijanje prometa na trajektnim linijama Valbiska - Merag (povezuje Krk i Cres) i Valbiska - Lopar (veza između Krka i Raba) očekuje se već od 10. travnja, kada će brodovima biti omogućen bočni privez na 100 umjesto dosadašnjih 30 metara obale. Treća rampa u Valbiski bit će, najavljuju građevinari, završena do 1. srpnja. 

Rekonstrukcija pristaništa u Prizni, kroz koje godišnje prođe oko 800 tisuća putnika i 300 tisuća vozila, bila je nužna i polako se bliži kraju. Tehnički pregled luke u koju će po novome moći pristajati brodovi dugi i do 90 metara, očekuje se 7. travnja. Iz Lučke uprave Senj zahvaljuju putnicima na strpljenju i razumijevanju jer je tijekom radova otok Pag s kopnom bio povezan linijom Stinica - Novalja i to sa samo pet umjesto 10 linija dnevno.

U radove u Valbiski Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Županijska lučka uprava Krk i Primorsko-goranska županija uložili su blizu 15 milijuna kuna, a u Prizni senjska lučka uprava i resorno ministarstvo kraju privode posao vrijedan gotovo šest milijuna kuna. Javlja Josip Krmpotić:

Komentari