Premijera "Naše nasilje i vaše nasilje"; dragovoljci traže zabranu

Premijera "Naše nasilje i vaše nasilje"; dragovoljci traže zabranu

Isječak iz predstave (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Autorska predstava redatelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", nakon niza nastupa na europskim kazališnim festivalima, večeras će premijerno biti izvedena u Hrvatskoj u riječkom HKD-u na Sušaku u 19 sati i 30 minuta.

Predstava o Europi zatečenoj izbjegličkom krizom, nastala je u međunarodnoj koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca, a nastupaju mladi glumci riječkoga HNK-a i Slovenskog mladinskog gledališča. Mnogi je smatraju kontroverznom, a nakon izvedbe u Poljskoj, podignute su i kaznene prijave zbog vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećaja. S obzirom na različite reakcije ne iznenađuje da ima i onih koji u Rijeci traže njezino skidanje s repertoara, istaknuo je dramaturg predstave Marin Blažević, te je najavio kao prvi obračun s politikom Donalda Trumpa. Nakon predstave publika će moći razgovarati s glumcima i autorskim timom.

Uoči hrvatske premijere predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", konferenciju za novinare sazvale su riječke pravaške stranke i Udruga dragovoljaca domovinskog rata. Traže da se predstava koja je protjerana iz Austrije i Poljske, te zabranjena u Sarajevu, odmah skine s repertoara jer vrijeđa i kršćane i muslimane i Hrvate, ali traže odgovornost v.d. intendanta Marina Blaževića i obnašateljice dužnosti ravnateljice Hrvatske drame riječkog HNK Jelene Kovačić. Iako predstavu nisu gledali, riječki pravaši i dragovoljci ukazuju na scenu u kojoj razapeti Isus silazi s križa i siluje muslimanku koja iz svog spolovila vadi zastavu države u kojoj se predstava igra.

Komentari