Većom komunalnom naknadom protiv rugla poput Haludova

Većom komunalnom naknadom protiv rugla poput Haludova

Detalj iz "Haludova" (Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka)

Milijarde kuna prihoda u turizmu izgubljene su jer je niz hotela na jadranskoj obali zapušten i propada zbog nebrige vlasnika. Tome bi se uskoro moglo stati na kraj: u saborskoj proceduri naći će se prijedlog zakona prema kojem bi se komunalna naknada za takve objekte plaćala po kvadraturi, a ne po ostvarenom prihodu, kako je sada.

Čak 14 posto potencijalnih hotelskih kapaciteta, odnosno 14 i pol tisuća nepostojećih hotelskih postelja, blokirano je u zapuštenim hotelima na Jadranu, tvrdi prof. dr. Zdenko Cerović, profesor opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, i koautor prijedloga izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Prijedlog je, zajedno s pravnicima Miljenkom Ujčićem i Mirom Topićem, prije više od godinu dana predstavio ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš. Ne baš brzo, ali u rujnu prijedlog će biti u saborskoj proceduri, najavljuje Cerović, koji očekuje skore izmjene visina komunalne naknade za hotelijere.

"Do sada se komunalna naknada plaćala po ostvarenom prihodu, a ne po kvadraturi. To je možda i bilo logično ratne '92., ali mi smo u međuvremenu, primjerice, samo na ruglu od Haludova izgubili šest milijardi kuna prihoda", kaže profesor Cerović. Prijedlog je da se naknada uredno naplaćuje prema kvadraturi objekta, kao i u Švicarskoj, naprimjer.

No neće se biti lako naplatiti, neki će sporovi vjerojatno završiti i na međunarodnim sudovima, predviđa Cerović, koji upozorava da su zemljišta, a i zapušteni hoteli, u nekim slučajevima i više puta promijenili vlasnike, ili su upisani na neke fiktivne tvrtke pogodnosti. Prijedlog da vlasnici zapuštenih hotela moraju plaćati komunalnu naknadu zdušno podržavaju kvarnerski gradonačelnici i načelnici.

Svaka ruina ima neodgovornog vlasnika, a oni su najosjetljiviji na udar po džepu. Tako se nadamo da će u Malinskoj Haludovo, u Opatiji Paris te rugla u centru Crikvenice, Pule ili Dubrovnika uskoro izgledati drugačije, rekao je prof. dr. Zdenko Cerović u programu Radio Rijeke. Poslušajte dio razgovora:

Novim zakonom protiv rugla i gubitaka, pripremila Neva Funčić

Komentari