Velika obljetnica Prve riječke hrvatske gimnazije: 390 godina postojanja

Velika obljetnica Prve riječke hrvatske gimnazije: 390 godina postojanja Velika obljetnica Prve riječke hrvatske gimnazije: 390 godina postojanja
Prof. Slavica Dundović, Ines Grgurina i Jasna Radoičić (Foto: Anito Jelović / HRT Radio Rijeka) Prof. Slavica Dundović, Ines Grgurina i Jasna Radoičić (Foto: Anito Jelović / HRT Radio Rijeka)

Prof. Slavica Dundović, Ines Grgurina i Jasna Radoičić, s Glorijom Fabijanić Jelović (Foto: Anito Jelović / HRT Radio Rijeka)

Cijelu godinu Prva riječka hrvatska gimnazija raznim aktivnostima obilježava veliku obljetnicu, 390 godina postojanja ove srednjoškolske obrazovne ustanove. Tim povodom, u studio Radio Rijeke pozvali smo tri profesorice gimnazije, prof. Slavicu Dundović, prof. Ines Grgurinu i prof. Jasnu Radoičić.

"Povijesna priča o ovoj školi počinje od utemeljenja Isusovačkog kolegija i gimnazije 1627. godine, čime je i označen početak kulturnog preporoda u Rijeci i njenoj okolici. Isusovci su za obavljanje svoga djelovanja dobili na uporabu staru i već dotrajalu kućicu za stanovanje zajedno sa starom školskom zgradom i crkvicom sv. Roka za bogoslužje. Bio je to veliki povijesni događaj", priča profesorica povijesti Ines Grgurina o počecima ove riječke gimnazije. Današnji naziv Prva riječka hrvatska gimnazija ustanovljen je s 1991. na 1992. godinu odlukom Ministarstva i gradskih vlasti, a do tada se zvala Centar za kadrove u obrazovanju i kulturi.

"Ova je gimnazija danas središte obrazovanja našega kraja, zadržala je kvalitetu i izvrsnost do danas, dajući generacije intelektualaca iz raznih područja znanosti", govori profesorica Slavica Dundović. "Gimnazija danas posebno njeguje vrijednost osobne odgovornosti, solidarnosti za druge, tako da imamo cijeli niz uspjeha i u volonterskom radu, u sportskom predstavljanju, a u prošloj školskoj godini dobili smo priznanje PGŽ za najuspješniju odgojno-obrazovnu ustanovu. Ove smo godine kao jedina srednja škola na području PGŽ ušli u eksperimentalni program novih kurikula u sklopu kurikularne reforme i to iziskuje veliku edukaciju nastavnika u korištenju IKT digitalnih programa i nastavnih sadržaja. Mi smo ustanova koja poštuje tradiciju na koju smo izuzetno ponosni, ali se isto tako tražimo i u promjenama u obrazovnom sustavu", istče prof. Dundović.

Profesorica Jasna Radoičić, koja je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji profesor pune 33 godine, kaže da su se generacije kroz to vrijeme zaista promijenile. "Mi se prilagođavamo novim razmišljanjima djece. Uvijek sam njegovala taj prisniji, ležerniji odnos između učenika i profesora, ali nikada previše ležeran i mislim da me učenici kao takvu relativno dobro prihvaćaju", govori profesorica Radoičić.

U razgovoru je upućen i poziv svima koji su bili učenici ove gimnazije kroz duge godine postojanja, da se jave s nekom svojom pričom iz školskih dana, slikom, nekim predmetom iz školskih klupa iz njihovog vrmena, jer je riječ o zanimljivom projektu Spomenara ove gimnazije, koji neće biti moguće ostvariti bez svih onih koji su bili dio povijesti školovanja u gimnazijskim klupama.

O čemu su još razgovarale tri profesorice s Glorijom Fabijanić Jelović, poslušajte u audio zapisu:

Box In: Profesorice Prve riječke hrvatske gimnazije, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari