Velika subota - dan tišine i molitve; nadbiskup Devčić poziva na jedinstvo

Velika subota - dan tišine i molitve; nadbiskup Devčić poziva na jedinstvo Velika subota - dan tišine i molitve; nadbiskup Devčić poziva na jedinstvo
Foto: Riječka nadbiskupija Foto: Riječka nadbiskupija

Foto: HRT

Katolički vjernici danas obilježavaju Veliku subotu. U svim župnim crkvama večeras ili noćas održavaju se uskrsna bdijenja. U crkvi Marijina Uznesenja kod Kosog tornja, bdijenje će, s početkom u 21 sat, predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

 

Velika subota kršćanski je spomendan koji se slavi dan prije Uskrsa. S Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređen Božji grob u crkvi. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta.

 

Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu. Tako Crkva ulazi u Vazmeno bdijenje koje počinje u subotu navečer.

Uoči bdijenja, tijekom kojeg vjernici u svečanom ozračju dočekuju Uskrs, objavljujemo uskrsnu poruku riječkog nadbiskupa monsinjora Ivana Devčića, koji poziva na jedinstvo:

Ivan Devčić - Sretan Uskrs, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari