Veliki procvat prodaje apartmana na kvarnerskim otocima

Veliki procvat prodaje apartmana na kvarnerskim otocima

Obiteljska kuća u Njivicama (foto: PIXSELL)

Na našem je tržištu, posebice priobalju i otocima, drastično opala prodaja i cijena starih obiteljskih kuća. Istodobno povećana je potražnja i prodaja apartmana, posebice onih čija se cijena vrti oko 100 tisuća eura. Kupci tih apartmana, gotovo 70%, su stranci - građani iz EU.

Apartmane na otoku Krku i crikveničko-vinodolskome području najčešće kupuju Slovenci, Austrijanci, Bavarci i Talijani. Upita ima mnogo. Prodaja ide dobro i brzo - ističe Miroslav Grđan, agent za prodaju nekretnina.

Sve se preselilo na Internet gdje ako je uspješan agent i ako je sve uhodano mora se odgovoriti u što kraćem vremenu jer je ta vrsta kupaca već poslala upita na više agencija i tko brzo odgovori ima šanse da mu kupac dođe u agenciju - dodaje Grđan.

Stranci kupuju apartmane u kojima često žive i po šest mjeseci u godini. U ljetnim mjesecima vlasnici ih iznajmljuju. Nije stoga teško izračunati da se kupnja takve nekretnine višestruko isplati - tvrdi Boris Vidović, vlasnik agencije za prodaju nekretnina.

Na tržištu postoji i veliki interes za ekskluzivne nekretnine, u pravilu to su zgrade moderne arhitekture gdje se cijene kreću između 2.200 i 3.000 eura po kvadratu.

Dobro ide i prodaja kamenih kuća s bazenima i pogledom na more. Stoje i po 500 tisuća eura.

Istodobno cijene nekretnina, ponajviše obiteljskih kuća u koje treba ulagati, pale su za čak 30% i vrlo se slabo prodaju. Kupci su sada u velikoj prednosti jer svakodnevno dolazi nova ponuda na tržište. Kalkuliranje i čekanje pri kupovanju tih objekata svakako se isplati.

Javlja Nikolina Majster: 

Komentari