Veljača u Art-kinu: od domaćih premijera do oskarovaca i Kino-učionice

Veljača u Art-kinu: od domaćih premijera do oskarovaca i Kino-učionice Veljača u Art-kinu: od domaćih premijera do oskarovaca i Kino-učionice
Mali (Foto: Art-kino Croatia) Mali (Foto: Art-kino Croatia)
Čovjek iz sjene (Foto: Art-kino Croatia) Čovjek iz sjene (Foto: Art-kino Croatia)
Kako izdresirati zmaja 3: Skriveni svijet (Foto: Art-kino Croatia) Kako izdresirati zmaja 3: Skriveni svijet (Foto: Art-kino Croatia)
Posljednji Srbin u Hrvatskoj (Foto: Art-kino Croatia) Posljednji Srbin u Hrvatskoj (Foto: Art-kino Croatia)

Miljenica: Emma Stone (Foto: Art-kino Croatia)

Dvije premijere domaćeg filma i brojni naslovi s oskarovskim nominacijama stižu u veljači u Art-kino. Film "Mali" Antonija Nuića, pobjednika Pulskog filmskog festivala, premijerno gledamo 14. veljače, dok prva domaća zombie-komedija "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine stiže 27. veljače.

Na veliko platno Art-kina Croatia dolazi i "Čovjek iz sjene" Adama McKaya, "Miljenica" Yorgosa Lanthimosa te "Obiteljske veze" Hirokazu Kore-Ede, a kino i ove godine ugošćuje Filmske mutacije: XII. Festival nevidljivog filma, uz retrospektivu filmova katalonskog redatelja Pera Portabelle.

Ovogodišnje dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma donosi prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pera Portabelle (rođ. 1929.) na ovim prostorima. Njegovi su filmovi umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja nastalih u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora i konceptualnih umjetnika. Portabellin rad gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da njegov rad tek sada vidimo u našim kinima. Uvod u retrospektivu 6. veljače u 20 sati održat će Tanja Vrvilo, umjetnička direktorica Filmskih mutacija. Ulaz na program festivala je slobodan.

Hvaljena biografska drama / komedija "Čovjek iz sjene" prati pedeset godina složenog poslovnog i političkog putovanja američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, s potpisom redatelja Adama McKaya, koji je i ovog puta okupio izvanrednu mušku postavu (Christian Bale, Steve Carell i Sam Rockwell) uz odličnu Amy Adams. "Čovjek iz sjene" dobio je ukupno osam nominacija za nagradu Oscar, a na program Art-kina stiže od 1. veljače. 

Već idućeg dana, od 2. veljače, gledamo i "Miljenicu" Yorgosa Lanthimosa, tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, u kojoj igraju Olivia Colman, Rachel Weisz i Emma Stone. Sve tri glumice dobile su svoju oskarovsku nominaciju, a sam ih je film osvojio još sedam. 

Od 9. veljače na program stižu i "Obiteljske veze", dirljiva drama Hirokazu Kore-Ede o japanskoj obitelji koja spaja kraj s krajem uz sitne kriminalne aktivnosti, ovjenčana Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Cannesu. Istog dana gledamo još jednog laureata, u ovom slučaju s Berlinskoga filmskog festivala, rumunjsku dramu Adine Pintilie "Ne diraj!", koja na fluidnoj granici između stvarnosti i fikcije ulazi u osobni istraživački projekt o intimnosti.

Pobjednički film prošlogodišnjeg Pula Film Festivala "Mali", čiju režiju i scenarij potpisuje Antonio Nuić, donosi priču o nekonvencionalnom životu oca i sina. Otac je diler čija supruga umire, a njeni ga roditelji žele prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom. Mali voli oca i njegove neobične odgojne metode, i želi živjeti s njim, a Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. U glavnim su ulogama Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš, a riječka premijera "Malog" zakazana je za 14. veljače u 20 sati. 

Prva hrvatska zombi-komedija "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" premijerno se prikazuje 27. veljače u 20 sati. Film u režiji Predraga Ličine u suživot dovodi Hrvate, Srbe i zombije, čija epidemija nakon bankrota Hrvatske vodi nespremne građane u avanturu punu smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija, i to u vremenu kada je samo jedno sigurno: sve su prepreke izazov, a cilj je samo jedan – preživjeti. Mnogobrojna glumačka ekipa okuplja Krešimira Mikića, Hristinu Popović, Tihanu Lazović, Dadu Ćosića, Sergeja Trifunovića, Nikšu Butijera, Janka Popovića Volarića, Severinu Kojić i mnoge druge. Objema premijerama pridružit će se i članovi filmske ekipe.

Obiteljski program dobiva svoje pojačanje uz tri nova naslova. "Kako izdresirati zmaja 3: Skriveni svijet" nastavlja popularnu animiranu franšizu, a na programu je od 2. veljače. Dolazi i nastavak avanture s lego-kockicama, "Lego Film 2", a što je novoga u svijetu legića, gledatelji mogu pogledati od 23. veljače. Francuski igrani obiteljski film "Mia i bijeli lav", na programu od 10. veljače, donosi avanturu djevojčice koja s roditeljima seli iz Londona u Afriku, gdje upoznaje nevjerojatnog novog prijatelja - bijelog lava Charlieja.

U veljači nas očekuju i dva termina novog izdanja Kino-učionice u prostoru Mini Art-kina: 11. veljače održava se izlaganje Asje Krsmanović o najznačajnijim suvremenim filmovima jugoistočne Europe koje su režirale žene i čiji su glavni likovi ženski, a 25. veljače Violetta Moretti predstavlja temu "Od iscjeliteljice do vještice – ili odakle nam 'bablje priče'". Ulaz za sve programe Kino-učionice je slobodan.

 

Komentari