Veljača u Rijeci: gotovo dvostruko više kiše od prosjeka

Veljača u Rijeci: gotovo dvostruko više kiše od prosjeka

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Siječanj i veljača ove godine među najkišovitijim su razdobljima zabilježenim u Rijeci posljednjih godina. Zahvaljujući čestim ciklonama, dobili smo novi meteofenomen - riječku kišu.

Prema podacima Pomorskoga meteorološkog ureda Rijeka, u posljednja 24 sata najviše kiše - čak 84 litre po četvornome metru - palo je u Crnom Lugu, 63 litre u Delnicama, 53 u Pargu, a u Rijeci je izmjereno 49 litara.

Inače je u veljači dosad palo 205 litara kiše po četvornome metru, a prosjek je 112 litara, što znači da je u prvih desetak dana već palo gotovo dvostruko više kiše od prosjeka, kaže meteorolog Smiljan Visković

Kišom najbogatija veljača bila je 1969. godine kada je palo čak 326 litara, a deset godina ranije je 1959. godina bila je izuzetno sušna – tada su pale tek samo 3 litre kiše.

I siječanj je ove godine bio ekstremno kišovit -  u prvome mjesecu u godini u Rijeci obično padne 131, a ove je godine palo čak 297 litara kiše po metru četvornom, što je više nego dvostruko.

Godišnje u Rijeci padne oko 1500 litara kiše po metru četvornom, što znači da je grad na Rječini poprilično kišovito mjesto, no ne i najkišovitije na planetu. Maksimalna izmjerena količina kiše ikad u svijetu zabilježena je 1860. godine u indijskoj Cherrrapunji podno Himalaje, gdje je palo više od 26 tisuća litara kiše po četvornome metru. 

Ipak, Rijeka bilježi jedan kišni svjetski rekord - grad na Rječini bio je, prema podacima OGIMET servisa, najkišovitije mjesto na svijetu 30. rujna prošle godine, kada je po metru četvornom palo 249 litara kiše.

O riječkoj kiši je s meteorologom Smiljanom Viskovićem i nekolicinom Riječana razgovarala Larissa Smokvina:

Komentari