"Via Dinarica": krška mega europska šetnica

"Via Dinarica": krška mega europska šetnica

Dio karte "Via Dinarica" (Foto: viadinarica.com)

Predsjednika Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Primorsko-goranske županije Nedu Pinezića pozvali su iz Agencije za razvoj Ujedinjenih naroda da sudjeluje u projektu "Via Dinarica".

Projekt "Via Dinarica" predviđa uređenje pješačkih i biciklističkih staza kroz rijetko naseljena mjesta u dinarskom masivu koji se proteže kroz osam zemalja: od Slovenije do Albanije. Bit će to jedna mega europska šetnica čija je cijela karta dostupna ovdje. Duž 500 kilometara smješteno je 20 nacionalnih parkova, 200 vodotokova. To je najveće krško područje u svijetu u kojem stanovništvo još uvijek živi na tradicionalne načine koje projekt želi sačuvati.

Projekt je počeo još 2010., tri godine kasnije počela su terenska istraživanja, a prošle godine "Via Dinarica" proglašena je najboljom pješačkom destinacijom u svijetu.

Kako se želi izbjeći prevelika gradnja, komercijalizacija i devastacija tog prostora tako je velika pozornost posvećena lokalnom stanovništu, a Nedo Pinezić pozvan je da u projektu sudjeluje kao stručnjak upravo za pomoć u edukaciji lokalnog stanovništva u području unapređenja smještaja. Uskoro kreće u Mostar gdje će organizirati i educirati lokalno stanovništvo za pružanje usluga smještaja i hrane budućim turistima. Poslušajte razgovor: 

Komentari