"Vid z Reki" - nova čakavska slikovnica riječkog autorskog dvojca

"Vid z Reki" - nova čakavska slikovnica riječkog autorskog dvojca "Vid z Reki" - nova čakavska slikovnica riječkog autorskog dvojca
Elizabet Jovanović (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) Elizabet Jovanović (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
Vedran Ružić i Elizabet Jovanović (Foto: Adamić) Vedran Ružić i Elizabet Jovanović (Foto: Adamić)
Čakavske slikovnice riječkih autora (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) Čakavske slikovnice riječkih autora (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
"Vid z Reki" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) "Vid z Reki" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
"Vid z Reki" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) "Vid z Reki" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
"Mačak z Voloskega" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) "Mačak z Voloskega" (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
"Vincent z Kastva (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) "Vincent z Kastva (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
"Vincent z Kastva (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) "Vincent z Kastva (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)

Vedran Ružić i Elizabet Jovanović (Foto: Adamić)

Malo je knjiga i slikovnica čija je radnja smještena u Rijeci ili okolici, a još manje ih je pisanih na čakavskom narječju. Da se domaći zajik ne pozabi, pobrinuli su se Elizabet Jovanović i Vedran Ružić svojim veselim slikovnicama, kojima nas vode od Istre preko Učke do Kvarnera i Rijeke.

Današnja srednja generacija Riječana odrastala je uz neponovljiv Dnevnik maloga Jurića, kojeg je zabavno i duhovito napisao Daniel Kokić, uz izvrsne ilustracije legendarnog Ivice Bednjanca. A današnji mali Riječani jednoga će se dana pak sjećati Vincenta s Kastva i mačka z Voloskega, kojima se ovid dana pridružio i Vid z Reki - junak treće u nizu čakavskih slikovnica autorice Elizabet Jovanović i ilustratora Vedrana Ružića.

Neodoljivi zavodnik Mačak z Voloskega, objavljen prije nepune dvije godine, pravi je pravcati bestseler - prvo izdanje “planulo” je za samo četiri tjedna, pa je ubrzo tiskano i drugo izdanje te ljubavne mačje priče. Sve tri čakavske slikovnice riječkih autora objavila je riječka izdavačka kuća Adamić.

A sve je počelo kad se Elizabet zaljubila u Vedranove slike s motivom mačaka u vološćanskom mandraću. Volosko je poznato, između ostaloga, i po svojim mačkama, koje uživaju u gradiću punom konoba u kojima se jede riba, pa i one “omaste brk” - i omiljeni su motiv Vedranu Ružiću, glazbeniku i slikaru, studentu riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Nedavno je u Voloskom napravio i mural s motivom mačka z Voloskega.

Promocija slikovnice Vid z Reki bit će u nedjelju 24. svibnja u 18 sati na Trsatskoj gradini. Osim bogatoga glazbenog programa, u mauzoleju Mir junaka bit će postavljena i izložba originalnih slika Vedrana Ružića koje su poslužile kao ilustracije za slikovnicu. 

Uglavnom, mačke su povezale Elizabet i Vedrana, i ona je vrlo brzo osmislila priču za njegove slike. Suradnja se nastavila i nakon Mačka. Zajednički su napravili slikovnicu Vincent z Kastva, o slikarskome majstoru iz 15. stoljeća koji je oslikao zidove crkve sv. Marije na Škrilinama pokraj Berma u Istri. Njegova najpoznatija freska Ples mrtvaca poslužila je kao motiv za stvaranje slikovnice koja slavi "tanac od živjenja".

I sad nam stiže Vid koji skupa s Tonkom - a društvo im prave još Karolina i Moro - po cijelom gradu traže blago o kojemu su pričali ribari na Mrtvom kanalu. Sve su prošli: tražili po Rječini, Korzu, luci, brodovima, na Kantridi, u Zajcu, na placi, u Guvernerovoj palači, katedrali, na Trsatu… Jesu li naposljetku pronašli blago? Naravno da jesu. I vi ćete - kad pročitate Vida z Reke :)

U međuvremenu poslušajte i pogledajte što o stvaranju slikovnica kaže njihova autorica Elizabet Jovanović:

Vid z Reki, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari