Više kontrola, manje bolovanja

Više kontrola, manje bolovanja

Na bolovanja se najčešće ide zbog viroza (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

Zbog sve češćih kontrola HZZO-a, stopa bolovanja se u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine smanjila za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pregledano je oko 17 tisuća pacijenata od čega ih je 5 posto na bolovanju bilo neopravdano ili predugo. Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje proveli su oko 2500 kontrola u ambulantama primarne zdravstvene zaštite te oko 150 kontrola u bolnicama. Prosječno je tijekom svake četvrte inspekcije utvrđeno kršenje ugovornih obaveza, za što su naplaćene novčane kazne ili izrečene opomene.

Ukupna stopa bolovanja u Hrvatskoj u prvom polugodištu bila je 3,07 posto, dok je lani iznosila 3,32 posto. Najčešći razlozi za bolovanje su viroze, a na dugotrajna se bolovanja najviše ide zbog problema s lokomotornim sustavom i psihičkih bolesti, doznajemo od voditeljice regionalnog ureda HZZO-a u Rijeci Ankice Šajbić Šukunde.

Zbog lažnih bolovanja, dvostrukih računa i nenamjenskog trošenja proračunskog novca, HZZO je u pola godine HZZO naplatio oko milijun i 300 tisuća kuna kazni. Obiteljske se liječnike, osim za neopravdana bolovanja, najviše kažnjavalo za kašnjenje isplate novca od participacija, a ginekologe za neopravdanu naplatu ultrazvučnog pregleda.

Najdrastičnija mjera - raskid ugovora s HZZO-om -  primijenjena je u sedam liječničkih ordinacija  jer se prekršaj, unatoč opomenama, ponavljao. Javlja Biserka Belić:

Komentari