Više od 20 tisuća starijih u PGŽ treba pomoć - kako im pomažemo?

Više od 20 tisuća starijih u PGŽ treba pomoć - kako im pomažemo?

Foto: Pixsell

U Hrvatskoj 17,7 posto osoba ima 65 ili više godina, a u našoj županiji više od 20 tisuća starijih osoba treba pomoć drugih. Kako im pomažemo?

Ovim udjelom starijeg stanovništva u ukupnoj populaciji, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvatska je za 0,7 posto iznad prosjeka zemalja Europske unije, čime je naša zemlja zakoračila u "demografsku starost". 

Primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji ima više od 20 tisuća ili 38 posto osoba starijih od 65 godina kojima treba pomoć druge osobe.

Od 24 doma za starije i nemoćne na području Primorsko-goranske županije, u njezinoj su nadležnosti njih četiri, u kojima je smješteno 930 korisnika. Stalan rast udjela starijeg pučanstva u županiji otežava institucionalno zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba. 

Ipak, pozitivan primjer je ulaganje četiri milijuna i 400 tisuća županijskih kuna u širenje kapaciteta Doma u Voloskom. Novi kapaciteti namijenjeni su dementnim osobama, kaže ravnatelj Doma Marijan Haupert.

Dakako, potrebe su i dalje višestruko veće, pa je u porastu i broj privatnih domova. Jedan od njih je Vitanova, dom A-kategorije u općini Viškovo. "Brzi ritam života ne omogućuje obiteljima da se mogu skrbiti o svojim nemoćnim osobama. Potrebe korisnika su sve veće i tome se treba prilagoditi", kaže vlasnica i ravnateljica Vitanove Aleksandra Nimac.

Županija primorsko-goranska ima prijedlog socijalnog plana za 2015. "Trudit ćemo se organizirati posebno udomljenje, što je za stariju osobu najpovoljnije jer omogućuje život u vlastitoj kući", doznajemo od više savjetnice u županijskom Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade Ive Josipović.

U skladu s tim izrađena je i nacionalna Strategija socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje 2014. - 2016., a služi i kao  podloga za korištenje sredstava Europskih fondova. Javlja Damir Pijaca:

Komentari