Više putnika i vozila na trajektima "Rapske plovidbe"

Više putnika i vozila na trajektima "Rapske plovidbe" Više putnika i vozila na trajektima "Rapske plovidbe"
Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka
Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka
Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Trajektna linija Stinica – Mišnjak, koja povezuje otok Rab s kopnom, jedna je od najfrekventnijih na hrvatskoj obali Jadrana. Lani je, sa 684 tisuće prevezenih putnika i 310 tisuća vozila, zauzela četvrto, odnosno drugo mjesto na ljestvici prometa. Sudeći prema prvim podacima, ove se godine očekuje još veći promet.

U sedam mjeseci prevezeno je oko 400 tisuća  putnika i 140 tisuća vozila, što je za oko 3,5 posto više no lani, kaže Dragan Andrić, direktor "Rapske plovidbe d.d."

Na rapske trajekte putnici ne čekaju dugo. Ukrcaj i iskrcaj te "slaganje" vozila optimalno su organizirani, a kad je kolona, kaže Andrić, "red plovidbe zanemarimo i plovimo non-stop".

"To je poznata tradicija 'Rapske plovidbe', njezinih trajekata i njezinih posada. Mi smo otočna firma, na njoj su zaposleni Rabljani, oni vole svoj otok, svoju tvrtku, i na taj način se odnose prema poslu", govori Andrić.

Za gužve, trajekti iz Mišnjaka, odnosno Stinice, isplovljavaju svakih dvadesetak minuta. Dnevno, tijekom tjedna, učine pedesetak povratnih linija, a subotom i preko sedamdeset.

Pristanište Mišnjak je uređeno, a u Stinici nedostaje komunalna infrastruktura te treća rampa, koja bi bila maritimno povoljnija u uvjetima velebitske bure, za koju znamo kako puše i koje probleme izaziva.

Rapska plovidba ima mladu flotu. Prosječna starost četiriju trajekata – "Sv. Kristofora", "Sv. Marina", "Barbata" i "Raba" – je desetak godina, no već se razmišlja o prinovi: "Planiramo izgraditi novi, veći trajekt. Veći od 'Barbata', čiji je kapacitet šezdeset vozila. Novi  će moći primiti trideset više", kaže Andrić.

Taj novi trajekt, kapaciteta 90 vozila, ako sve bude po planu, trebao bi zaploviti pred sezonu 2017. godine. Javlja Branka Malnar:

Komentari