Vita Pervan: Želim u reprezentaciju, ali teško je jer Rijeka nema trenera!

Vita Pervan: Želim u reprezentaciju, ali teško je jer Rijeka nema trenera!

Vita Pervan (Foto: privatni album)

Mama ju je kao bebu od osam mjeseci stavila na konja, i tako je krenula njezina priča. 16-godišnja Vita Pervan, učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, s aktivnim treniranjem jahanja započela je u dobi od osam godina. Trenutno trenira u konjičkom klubu Vodičajna, ali bez trenera.

"Želim naglasiti i probleme s kojima se susrećem u jahačkom sportu. Oni su vezani uz to što se svi turniri odvijaju u Zagrebu, a budući da je Zagreb centar jahačkog sporta, u njemu se u pretežitom dijelu nalaze i svi licencirani treneri. Do njih je u pravilu teško doći nama koji se ovim sportom bavimo izvan Zagreba, tako da trenutno treniram bez trenera", ističe Vita, koju je u svijet natjecanja uveo parajahač iz kluba Vodičajna, gdje Vita i volontira.

"Jako sam mu zahvalna na tome. On ima iskustvo u natjecanjima i na europskoj razini, a osobno sam dva puta bila na europskom natjecanju u gradu Somma Lombardo u Italiji. Natječem se s klupskim konjem Sivi Soko. Nas dvoje zajedno činimo natjecateljski par. Jahanje je specifično po tome što svaki jahač sa svojim konjem čini natjecateljski par", objašnjava Vita.

Da bi se u jahačkom sportu čovjek mogao natjecati, potrebno je položiti dva ispita nalik vozačkoj dozvoli. Prvi takav ispit je jahačka dozvola, a drugi jahačka licenca.

"Jahačku dozvolu položila sam u rujnu 2016., a licencu u travnju 2018. Na prvom turniru sudjelovala sam u rujnu 2018. U početnoj, takozvanoj E kategoriji, osvojila sam drugo mjesto", kaže Vita.

Svaka nova natjecateljska sezona u jahačkom sportu započinje u travnju. "Ove godine u travnju započela je i moja druga natjecateljska sezona, nastupom na Croatia Cupu i Karoca Dressage Cupu. Osvojila sam 5. mjesto. Naredni turnir odradila sam početkom srpnja, natjecala sam se dva dana zaredom te prvog natjecateljskog dana osvojila 4. mjesto, a drugog dana 2. mjesto", kaže Vita.

Krajem srpnja natjecala se na Prvenstvu Hrvatske, također u dva natjecateljska dana, i osvojila 4. mjesto prvog dana i 3. mjesto drugog dana.

"Vrhunac natjecanja ove godine uslijedio je za mene na završnici sezone, na finalu Croatia Cupa, koji se održao u Varaždinu početkom rujna. Jahala sam dvije utakmice u jednom natjecateljskom danu te osvojila 2. mjesto u prvoj utakmici i 1. mjesto u drugoj utakmici", priča Vita koja ne skriva uzbuđenost zbog, kako kaže, neizmjerne ljubavi prema konjima.

Tijekom ove natjecateljske sezone izborila se za tzv. D-2 licencu u dresurnom jahanju. Naime, svako jahanje boduje se određenim postotkom, a za tri jahanja koja prelaze 60 posto stječe se veća razina licence koja jahaču omogućuje jahanje na višim kategorijama utakmica.

Kod kuće na Grobniku ima svoju kobilu Tykhe s kojom se u budućnosti planira natjecati. Cilj joj je u nekoj od narednih sezona ući u reprezentaciju - u dresurni tim. Poslušajte razgovor:

Vita Pervan, 16-godišnja jahačica; pripremila Bojana Guberac

Komentari