"Vježbanje različitosti" HNK Zajca - povratak mjuziklu i opereti

"Vježbanje različitosti" HNK Zajca - povratak mjuziklu i opereti "Vježbanje različitosti" HNK Zajca - povratak mjuziklu i opereti
Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka
Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka
S konferencije za novinare (Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka) S konferencije za novinare (Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Brnaka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Sljedeća kazališna sezona u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci odvijat će se pod sloganom "Vježbanje različitosti". To je asocijacija na kultnu predstavu "Vježbanje života" i uvodi pojam različitosti, oslanjajući se na temeljni slogan projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci "Luka različitosti".

Predstava "Vježbanje života", po romanu Nedjeljka Fabrija i u dramatizaciji Darka Gašparovića te režiji Georgija Para, postavljena je na sceni riječkoga HNK 1990. godine, a do 1996. godine izvedena je 85 puta, uvijek pred punim gledalištem. 

Značajka sljedeće sezone su brojne koprodukcije s drugim kazalištima i kulturnim institucijama, rekao je intendant Marin Blažević, ističući da će u sezoni 2018./2019. riječki HNK u program triju ansambala, Hrvatske drame, Opere i Baleta uložiti oko 6,5 milijuna kuna, a partneri u koprodukcijama još toliko.

Ravnatelji ansambala predstavili su premijerni program sljedeće sezone pa je tako ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica kao prvu premiju, 21. rujna, izdvojila koprodukciju s Dubrovačkim ljetnim igrama "Michelangelo" po tekstu Miroslava Krleže i u režiji Sebastijana Horvata

Premijerno će se izvesti i "Regoč" I. B. Mažuranić, u adaptaciji Nataše Antulov i u režiji Olje Lozice, predstava po romanu Daše Drndić "Leica format", redateljice Franke Perković te mjuzikl "Bulevar sumraka" A. L. Webbera, koji, kako je najavljeno, zajednički režiraju Renata Carola Gatica, Maša KolarIgor Vlajnić, Marin Blažević i Giulio Settimo.

Hrvatska drama u suradnji s Talijanskom dramom, Baletom i Operom postavit će predstavu u trajanju jednog školskog sata nazvanu "Kazališna čarolija", u kojoj će nastojati prikazati što sve kazalište može.

Talijanska drama, kazao je novi ravnatelj Giulio Settimo, premijerno će postaviti predstave "Felici e contente (...I živjele su zauvijek sretno)" po tekstu Corrade Premude i u režiji Giorgia Amodea, "Bucca di sabbia (Pješčanik)" koju po tekstu Michala Walczaka režira Jernej Kobal, a komediju Darija Foa "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja)" režirat će Mario Kovač.

U koprodukciji s Associazione Internazionale dell'Opereta izvest će se opereta "I due ribaltoni, Trieste 1918. e Fiume 1919. (Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.)" u režiji Maurizia Solda, a u suradnji s milanskom La Confraternita del Chianti postavit će se "Effetto farfala (Efekt leptira)" po tekstu Chiare Boscaro i Marca di Stefana te režiji Chiare Boscaro.

Pripremljen je vrlo bogat koncertni program: gost dirigent Yordan Kamdzhalov ravnat će izvedbama Brucknerove 7. simfonije, 5. simfonije P. I. ČajkovskogVerdijeva "Requiema", Novogodišnjim koncertima. Tu su i simfonijski koncerti s glazbom BrahmsaBernsteinaBartokaWagnera i drugih te niz komornih koncerata.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je za listopad premijeru "Nikole Šubića Zrinskog" u režiji Dore Ruždjak Podolski, potom premijeru opere "Romeo i Julija" Charlesa Gounoda u dramatizaciji i režiji Marina Blaževića i pod dirigiranjem Paola Olmija.

Na programu je i "Figarov pir" W. A. Mozarta u režiji Ewe Buchman i uz dirigiranje Stefana Rabaglije te "Elektru" Richarda Straussa, redatelja i dramaturga Marina Blaževića i dirigenta Villea Matvejeffa

Baletne premijere u sljedećoj sezoni su "4 bolera" na glazbu F. ChopinaC. Saint-SaënsaM. Ravela i V. Laboša koreografa Andonisa FaniadakisaMaše Kolar i Shote Inoue, koprodukcija "Serenada - Allegro" sa Splitskim ljetom 2018., povodom 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina, na njegovu glazbu i glazbu L. van Beethovena, koprodukcija s Muzičkim biennalem Zagreb "Hero is tired" koreografa Giuseppea Spote na glazbu Frana Đurovića te balet "Pulcinella, Apolon" na glazbu Igora Stravinskog i po koreografijama Giovannija di Palme i Martina Chaixa.  

U novu sezonu kazalište HNK Ivana pl.Zajca ulazi s novim vizualnim identitetom, novim prostorom i bogatim programom, poslušajte prilog:

Nova sezona HNK Zajca, pripremila Branka Malnar

Komentari