Vlada se odrekla plaće za ožujak i predstavila mjere pomoći gospodarstvu

Vlada se odrekla plaće za ožujak i predstavila mjere pomoći gospodarstvu

Premijer Andrej Plenković pred novinarima u Banskim dvorima (Foto: Damir Senčar / Pixsell)

Članovi Vlade će plaću za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, na kojoj su predstavljene mjere Vlade za pomoć gospodarstvu.

Ovo je prilika za sve nas da pokažemo jedinstvo, solidarnost, odgovornost kako bi smo prebrodili kombinaciju dvije krize - koronavirus i potres u Zagrebu, rekao je premijer.

Podsjetio je da je Vlada izišla s paketom 63 mjere, vrijedne oko 30 milijardi kuna, koje su usmjerene očuvanju proizvodnje, zaposlenosti i radnih mjesta, a koje će se prilagođavati ovisno o razvoju situacije. 

Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu -  beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetnicima s poteškoćama. "To znači da nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", rekao je. 

Ta je mjera za prva tri mjeseca, a po potrebi još tri mjeseca. Ne znači da je to kraj, poručio je premijer.

Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti - financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom.

Kao treću, izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima, i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stopu.

"Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni, i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije", rekao je premijer, iznoseći kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 mlijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna. 

Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijim i otpornijim gospodarstvom nego prije.

Premijer je podsjetio kako će kriza, po svim procjenama, biti teža od globalne financijsko-ekonomske krize koja je počela 2008. godine te kako će vjerojatno potrajati i dulje od nekoliko mjeseci. 

"U ovoj krizi mjere i brojnih drugih država se temelje na zaštiti radnih mjesta i održavanju likvidnosti. Mi smo reagirali među prvima, a ono što nas čini posebnima je dodatni šok, potres u Zagrebu", rekao je.

Razmjeri pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo, a nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, naglasio je Plenković, dodavši da se broj zaraženih koronavirusom munjevito širi. 

Ponovio je kako je sada važnije nego ikad očuvati gospodarsku stabilnost te kako je pred nama bitka za održavanje proizvodnje, zapsolenosti i radna mjesta.

Komentari