"Vlakom sjećanja" u Auschwitz otputovali opatijski i krčki srednjoškolci

"Vlakom sjećanja" u Auschwitz otputovali opatijski i krčki srednjoškolci "Vlakom sjećanja" u Auschwitz otputovali opatijski i krčki srednjoškolci
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Oleg Mandić (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka) Oleg Mandić (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Grupa mladih iz Opatije i Krka u podne je vlakom iz Rijeke otputovala prema Auschwitzu, gdje će u subotu sudjelovati na skupu sjećanja na žrtve holokausta. Trinaest srednjoškolaca u pratnji deset odraslih osoba, u Salzburgu će se pridružiti europskom "Vlaku sjećanja".

Inicijativa je krenula iz Italije, a svake godine "Vlak sjećanja" s oko 700 putnika polazi iz Milana i Bruxellesa. Program razgovora, okruglih stolova o holokaustu te susreta s preživjelim žrtvama počinje već u vlaku. Učenik Dorijan Silić, najbolji povjesničar opatijske hotelijerske škole, ponosan je što su ga kolege odabrali da u njihovo ime oda počast žrtvama te uoči puta kaže da je i uzbuđen i tužan zbog posjeta logoru u Auschwitzu.

Na vlak ih je ispratio posljednji logoraš, Opatijac Oleg Mandić, koji je kao 13-godišnjak oslobođen iz Auschwitza. "Imao sam prekrasan život", kaže Oleg, koji je već u ranoj mladosti bio svjestan da je ono nagore što mu se moglo dogoditi u životu – Auschwitz - iza njega. "I ako tako posložiš stvari u glavi, svjestan si da je život lijep. A zlo i nedaće prolazne. To je možda i poruka mladima, kako se nositi s nedaćama u životu", kaže Oleg Mandić koji i u 83. godini na podlaktici nosi tetoviranu oznaku 189488 iz Vernichtungslagera, logora smrti.

Primorci će uz Auschwitz posjetiti i Krakow, a povratak u Rijeku predviđen je u ponedjeljak, 14. ožujka. Inicijativu opatijskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, financijski su podržali Primorsko-goranska županija i gradovi Opatija i Krk. Poslušajte prilog:

Komentari