Volite li pun nos, visoku temperaturu, glavobolju? Cijepite se!

Volite li pun nos, visoku temperaturu, glavobolju? Cijepite se!

Ovo je slika kuju cijepljenjem možemo izbjeći (Foto: Borna Filić / Pixsell)

Počelo je cijepljenje protiv gripe. U ordinacije liječnika obiteljske medicine Primorsko-goranske županije distribuirano je oko 20 tisuća doza cjepiva. Cijepljenje je besplatno za starije od 65 godina i kronične bolesnike kojima se cijepljenje i preporučuje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe službeno počelo 13. studenog. Nabavljeno je 260 000 doza cjepiva, a 20 100 doza distribuirano je na području Primorsko-goranske županije. Cijepljenje je besplatno starijim osobama i kroničnim bolesnicima, uz preporuku da se za termin cijepljenja dogovore s izabranim liječnikom obiteljske medicine. Drugi zainteresirani morat će platiti dozu cjepiva čija će se cijena znati za nekoliko dana.

Cijepiti se ne smiju alergični na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine te oni koji su već imali neke teže nuspojave nakon cijepljenja. Uobičajene nuspojave su blage.

U Europi je do sada registrirano samo nekoliko sporadičnih slučajeva zaraze virusom tipa A. Sezona gripe, kao i obično, počinje u prosincu, a epidemiolozi pretpostavljaju, iako se s virusom gripe nikad ne zna, da će epidemija biti na razini prošlogodišnje kada je na području PGŽ registriran relativno mali broj zaraženih: oko 700 osoba. Podsjećamo, prije dvije godine bilo je više od 3 000 oboljelih od gripe. Javlja Biserka Belić:

Komentari