Vraća se oporavilište za supove na Cresu

Vraća se oporavilište za supove na Cresu

Foto: TZ Cres

Bjeloglavi supovi ponovo će moći u oporavilište kod Belog na otoku Cresu, čije će se otvaranje omogućiti u sljedećih godinu ili dvije.

Tako je kazano novinarima nakon današnjeg sastanaka pomoćnika ministra zaštite okoliša Nenada Strzirepa sa županom Zlatkom Komadinom i suradnicima. Planirano je i korištenje novca iz europskih fondova, iako se još ne zna koliko bi rad oporavilišta koštao. 

Strzirep je istaknuo da je pitanje bjeloglavih supova od nacionalne važnosti. Ministarstvo će u početku dati stručnu potporu, a kada oporavilište počne raditi, sudjelovat će u njegovu sufinanciranju. Sudjelovanje i potporu ponovnom pokretanju oporavilišta, iz kojeg će se supovi vraćati u prirodu, potvrdili su Grad Cres, udruga BIOM te Javna ustanova Priroda, koja će biti nositelj projekta. U istraživački dio projekta uključit će se i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Bjeloglavi supovi, koji su strogo zaštićena vrsta, u Hrvatskoj obitavaju samo na području Primorsko-goranske županije na liticama Cresa, Krka i Prvića. Po podacima Javne ustanove Prirode, trenutno ima oko 120 parova. Podršku Ministarstva već imaju, a europske novce mogli bi dobiti i projekti obnove planinarskog doma Snježnik i izgradnje centra za velike zvijeri u Staroj Sušici. 

Kako će supovi ponovo dobiti oporavilište na Cresu,  opisali su Strzirep i Komadina:

Komentari