Vrbovsko: investicijama do uspješne drvoprerađivačke industrije

Vrbovsko: investicijama do uspješne drvoprerađivačke industrije Vrbovsko: investicijama do uspješne drvoprerađivačke industrije
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Nakon što je prije nepune tri godine tvrtka Cedar iz Kastva preuzela pilanu bivše Drvne industrije Vrbovsko u Gorskom kotaru, u tom su drvoprerađivačkom pogonu vidljiva stalna ulaganja u proširenje i tehnološki razvoj pilanske prerade. U tvrtki u kojoj je krajem prošlog desetljeća proizvodnja potpuno zastala zbog stečaja, novi je vlasnik za kratko vrijeme pokrenuo moderan i međunarodno konkurentan poslovni projekt.

Prerađivački se kapaciteti za prorez trupaca neprekidno proširuju i moderniziraju. Aktualnim investicijama od tridesetak milijuna eura obuhvaćena je i izgradnja 29 komora za sušenje piljene građe, te postrojenja za njihovu opskrbu toplinskom energijom. Vlasnik kastavskog Cedra Darko Prodan ističe da bi krajem studenog sušionički kapacitet u Vrbovskom trebao prijeći stotinu tisuća kubika suhe građe: Imat ćemo ogroman pogon koji je u ovoj vrsti prerade tvrdog drva među prva četiri u Europi.

Na lokalnoj razini riječ je o investicijskom projektu uz koji će broj radnika u pilani Vrbovsko dosegnuti 180 zaposlenih. U globalnom okruženju se očekuje otvaranje novih tržišta unatoč snažnoj međunarodnoj konkurenciji jer, kako kaže Prodan, ako nismo spremni ponuditi najbolje tržište ništa ne poklanja i zato se montira najsuvremenija oprema u Europi.

Spomenutom projektu prethodila je za hrvatske prilike neobična, ali poučna priča u kojoj je stečajem zaustavljenu pilanu isprva poduzetnički pokrenuo Grad Vrbovsko i pridonio da taj pogon prije tri godine preuzme tvrtka Cedar spremna na dodatna  razvojna ulaganja. Javlja Nenad Lučić: 

Komentari